Publicat în peste 25 de ţări, romanul “K. Arta iubirii” de Hong Ying, Editura Humanitas Fiction, (traducere din engleză de Maria Berza), colecţia: Raftul Denisei, poate servi drept ghid în tainele iubirii.
Romanul a fost încununat în Italia în 2005, cu prestigiosul Premio Roma şi s-a aflat pentru mai multe săptămâni în fruntea listelor de vânzări din Germania şi Marea Britanie. K. Arta iubirii porneşte de la o poveste adevărată.
„O poveste clasică despre o iubire interzisă.” (The Observer)
„Un Amantul doamnei Chatterley chinezesc.” (The Washington Post)
„O povestire erotică incendiară, care dezvăluie legături neaşteptate dintre celebrul şi decadentul grup Bloomsbury şi Societatea Luna Nouă, mai puţin cunoscutul sau echivalent oriental.” (Sunday Telegraph)
“În China decadentă a anilor treizeci, Julian Bell, nepotul Virginiei Woolf şi răsfăţatul Grupului Bloomsbury, o întâlneşte pe misterioasa scriitoare Lin Cheng, considerată o Katherine Mansfield a Orientului. În timp ce armata japoneză face raiduri sângeroase într-o China postimperială slabită de războiul civil şi de colonialism, Julian încearcă să pătrundă misterele acestei culturi străine, sperând ca această experienţă să îi aducă şi cunoaştere de sine. Lin îl iniţiază în arta daoista a iubirii, o veche tradiţie chinezească prin care senzualitatea devine treaptă în evoluţia spirituală. Ciocnirile între civilizaţii, între yin şi yang, între tradiţie şi modernitate creează un câmp de tensiune în care povestea lor de dragoste rezistă tocmai prin fragilitate. Julian simte însă chemarea revoluţiei, visându-se un om de acţiune, pe când Lin contemplă gândul sinuciderii, ca evadare dintr-o căsnicie stearpă şi o lume care nu se poate hotărî între vechi şi nou. Un roman şocant şi controversat, care vorbeşte despre dragoste, moarte şi legătura dintre ele din perspectiva a două culturi diferite.”
Hong Ying s-a născut la Chongqing, în sud-vestul Chinei, în 1962. Şi-a petrecut copilaria în China, în timpul Marii Foamete, şi adolescenţa în mijlocul revoluţiei culturale din ţara sa. Îşi începe cariera de scriitor freelancer în anii optzeci, în paralel cu studiile la Lu Xun Creative Writing Academy din Beijing şi Fudan University din Shanghai. În 1991 s-a stabilit la Londra. Primul său roman, Far Goes the Girl, a fost publicat în 1994, urmându-i Summer of Betrayal (1995), K. Arta iubirii (K: The Art of Love, 1999), Ananda (2001), The Peacock Cries (2002), Lord of Shanghai (2003), The Green Platye (2004), Death in Shanghai (2005), The Concubine of Shanghai(2008). Acestor romane li se adaugă patru volume de poezii, autobiografia Daughter of the River (1997) şi mai multe volume de povestiri, printre care A Lipstick Called Red Pepper, Fiction about Gay & Lesbian Love in China (1999). Scrierile ei au fost traduse în aproape douăzeci de limbi, primind în Taiwan nu mai puţin de nouă distincţii literare. În urma publicării romanului K. Arta iubirii, Hong Ying a fost dată în judecată ca autoare a unui text cu caracter pornografic, în 2002, de către nepoata lui Ling Shuhua, celebra scriitoare chineză a cărei biografie a inspirat personajul principal feminin al cărţii. Procesul a fost însă câştigat de Hong Ying.