Mâine, 3 martie 2010, de la ora 18:00, la Librăria Cărtureşti (str. Arthur Verona nr. 13-15), în ceainărie, se lansează Pictoriţa din Shanghai de Jennifer Cody Epstein, Editura Humanitas Fiction, colecţia Raftul Denisei.
Pictoriţa din Shanghai a fost publicat în peste cincisprezece ţări, iar acum, Editura Humanitas Fiction o aduce în atenţia noastră pe una dintre cele mai nonconformiste pictoriţe ale secolului XX. Despre acest roman vor vorbi la lansare Simona Kessler, Dana Săvuică şi Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction. Un roman care reconstituie viaţa unui personaj binecunoscut iubitorilor de artă chineză, Pan Yuliang (1899-1977). Vom fi purtaţi prin cosmopolitul Shanghai antebelic, în Parisul boem al „anilor nebuni“ şi în China răvăşită de război civil şi aflată în prag de revoluţie. Pe lângă o experienţă de viaţă în care exploatarea de către adulţi a copiilor era un fapt normal, Pan Yuliang s-a ridicat de jos pentru a-şi împlini destinul. În spatele tablourilor postimpresioniste ale ei se află un traseu biografic ale cărui meandre par să sfideze verosimilul. Vândută de unchiul opioman unui bordel, adolescenta orfană Xiuquing îşi schimbă numele în Yuliang şi începe o ucenicie dezumanizantă. Ajunge cea mai căutată fată a Salonului Eternei Splendori, ceea ce nu înseamnă decât că umilinţele la care este supusă îmbracă forme mai subtile, dar cu atât mai dureroase. După ani de calvar şi degradare, salvarea ei va fi Pan Zanhua, un oficial cu vederi liberale, care se îndrăgosteşte de ea şi o răscumpără. Alături de acesta, Yuliang îşi găseşte fericirea şi îşi descoperă vocaţia pentru pictură. Nimic nu pare să îi stea în cale tinerei ce se crede liberă acum: studiază, cu sacrificii, la Academia de Artă din Shanghai, la Şcoala de Arte Frumoase din Paris şi la Academia de Artă din Roma. Numai că, pentru a-şi împlini destinul artistic, va continua să înfrunte prejudecăţile unei lumi în care nu doar trecutul ei scandalos, ci şi simplul fapt că este femeie reprezintă un stigmat.
Pentru cei care doresc să afle şi mai multe despre viaţa acestei pictoriţe, ea a fost transpusă cinematografic în filmul Hua Hun (A Soul Haunted by Painting) din 1994, în regia lui Shuqin Huang.
Jennifer Cody Epstein
Până la Pictoriţa din Shanghai (The Painter from Shanghai, 2008), romanul ei de debut, întâmpinat cu cronici elogioase dublate de succes de public, scriitoarea americană Jennifer Cody Epstein a scris pentru Self, Wall Street Journal şi Chicago Tribune. A publicat nuvele şi a fost finalistă a concursului de proză Glimmer Train. Pictoriţa din Shanghai a fost ales de reţeaua americana de librarii Barnes&Noble in Top Ten Fiction Debuts 2008.