Cel mai recent volum de poezie al Ancăi Mizumschi, “Anca lui Noe”, Editura Humanitas, 2009, este ilustrat critic de scriitorul Iulian Costache şi beneficiază de comentariul grafic al lui Vasile Mureşan-Murivale.
Jurnalistul Cristian Pătrăşconiu scria după lecturarea cărţii entuziasmat: “Acesta este un fel de manifest poetic al Ancăi Mizumschi, autoarea unei de neocolit cărţi de poeme. În ultimii ani nu am mai citit poezie decât accidental. Cartea aceasta însă m-a năucit şi m-a bucurat.”
În prezentarea pe care şi-o face sieşi în Anca lui Noe, Anca Mizumschi spune: “Am proiecte poetice pe care le-am început acum şapte ani şi nu pot încă să le dau drumul în lume, nu le simt rotunde. De altfel, lupta mea permanentă este să le termin totuşi: am senzaţia câteodată că, dacă nu mi le ia cineva din braţe, le-aş rescrie la nesfârşit.”
Anca Mizumschi s-a născut la 24 noiembrie 1964 la Constanţa. A debutat în revista Cutezătorii în anii `76-`77, animată de un elan poetico-şcolăresc. A redactat, tehnoredactat şi editat revista liceului, Ovidius. Şi-a dorit o mare parte din copilărie şi adolescenţă să devină arheolog. Credinţa sa fermă de atunci era că “singurătatea asumată, tenacitatea şi pasiunea neobosită sunt singurele modalităţi de a atinge succesul în viaţă, căci aşa descoperise şi Schliemann Troia.”
În 1990 depune jurământul lui Hipocrate, încheindu-şi studiile de medicină (Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti) cu o lucrare intitulată Vasile Voiculescu- medicină şi poezie, după luni întregi de conspectat Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare, în traducere imaginară. Prima carte pe care o publică, Departe de Hemingway (proză), editat de Atelier literar, în colecţia Cartea cea mai mică, îi apare în 1988. Nu e un debut propriu-zis, deoarece era o broşură care apărea în cadrul unui ziar (supliment al revistei studenţeşti numite pe vremuri, ironic, Coco). De abia în 1993 debutează cu adevărat, cu volumul de poezie, Est, Editura Viitorul Românesc. Urmează volumele Opera Capitală, Editura Albatros, 1995, Poze cu zimţi, Editura Brumar, 2008- carte pentru care a primit Premiul de Poezie la Festivalul George Bacovia (Bacau). Figurează în antologiile: Excelsior (1981), coordonator Tudor Opriş, 28 poete din Romania (1996), ediţie bilingvă româno-poloneză, coordonator Denisa Comănescu. Publică poezie, eseuri şi traduceri în mai toate revistele literare. În 2009 a absolvit cursurile Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea Bucureşti.