spot_img

Bursele bianuale Jean Ţăranu- Reşedinţa Internaţională a Scriitorilor şi Artiştilor—Val David, Quebec, Canada

Flavia Cosma, Director- The International Writers’ and Artists’ Residency,  Val David, Quebec, Canada & International Affairs Chair-The League of Canadian Poets, a transmis pentru AgenţiadeCarte.ro noile oportunităţi de care se pot bucura scriitorii români.

Bursele bianuale Jean Ţăranu (reşedinţe de câte o lună)

Aprilie-Mai ( data limita de inscriere: 15 februarie) si

Octombrie-Noiembrie (data limita de inscriere: 1 iulie)

Ne face o deosebită plăcere să putem oferi această oportunitate scriitorilor şi artiştilor plastici, profesorilor şi creatorilor în domeniul literaturii şi artelor, şi mai cu seamă celor născuţi sau originari din România, pentru a-şi putea dezvolta proiectele în cadrul Casei de Creaţie Val David, unde sperăm că vor găsi liniştea necesară pentru o şedere  productivă şi plină de satisfacţii profesionale.

În vara anului 2009 am avut bucuria de a realiza un vis mai vechi şi anume, am inaugurat în încântǎtoarea staţiune de vacanţǎ Val David, Quebec, Canada, o Reşedinţǎ Internaţionalǎ pentru Scriitori şi Artişti. Val David este o localitate situatǎ la 75 km de Montreal şi la 50 km distanţǎ de Mount Tremblant, staţiunea de ski internaţionalǎ cu cele mai lungi piste de ski din lume.

În calitatea mea de poetǎ, scriitoare şi traducǎtoare, autoare a 24 de cǎrţi dintre care 17 de poezie, am avut ocazia sǎ vizitez şi alte case de creaţie din Europa, Statele Unite şi America de Sud, şi pot sǎ declar cu mândrie cǎ Reşedinţa Internaţionalǎ din Val David se înscrie printre cele mai bune în ceea ce priveşte atmosfera şi condiţiile de creaţie. Este un loc ideal pentru dezvoltare de noi proiecte artistice. Reşedinţa oferǎ fiecǎrui participant posibilitatea de a-şi utiliza şi programa timpul dupǎ necesitǎţi, departe de cerinţele vieţii de zi cu zi. Aici scriitorii şi artiştii se pot întâlni, trǎi şi crea într-o comunitate multiculturalǎ, generatoare de noi idei şi concepte cultural-artistice.

Pentru promovarea operelor scriitorilor şi artiştilor rezidenţi, Casa de Creaţie Val David organizeazǎ recitaluri de poezie, lecturi şi expoziţii de artǎ. Într-un viitor apropiat ne propunem sǎ publicǎm o revistǎ culturalǎ incluzând lucrǎri ale participanţilor la reşedinţǎ.

O notă deosebitǎ o constitue bursa Jean Ţǎranu, bursǎ înfiinţatǎ în memoria doctorului şi scriitorului Jean Ţǎranu, (1921-2009), preşedinte şi membru fondator al Asociaţiei Românilor din Canada şi al Câmpului Românesc de la Val David. Admiterea la aceste burse se face pe baza realizǎrilor literare-artistice ale aplicanţilor, de cǎtre un juriu constituit din personalitǎţi scriitoriceşti şi artistice. Criteriul de admitere este excelenţa în domeniul respectiv de activitate. Nu se acceptǎ discriminǎri pe bazǎ de rasǎ, religie, sex, vârstǎ sau condiţie fizicǎ.

Bursa Jean Ţăranu din cadrul Centrul de Creaţie—Val David, Quebec, Canada, este bazată pe colaborarea dintre Centru şi universităţile sau instituţiile culturale care doresc să participe în acest proiect. Rata lunară pentru cei admişi la aceste burse este de

$ 400.00 dolari canadieni în loc de rata lunară obişnuită care este de minimum $ 800.00 pe lună.

Flavia Cosma

Pentru informaţii suplimentare despre Reşedinţa Scriitorilor şi Artiştilor din Val David, Quebec, Canada şi despre bursa de creaţie Jean Ţǎranu vǎ rugǎm sǎ vizitaţi web situl http://www.flaviacosma.com (secţiunea Writers and Artists Residence Val David) sau sǎ mǎ contactaţi direct la flaviacosma@rogers.com

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508