spot_img

Bach şi Celan celebraţi la Suceava

Scriitoarea Angela Furtună ne-a transmis pentru AgenţiadeCarte.ro cele mai recente evenimente care se desfăşoară la Suceava.

„Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”, Forumul Regional al Germanilor din Bucovina, Comunitatea Evreilor din Suceava şi Uniunea Scriitorilor din România au lansat începând cu 25 martie 2010, „INTEGRALA  JOHANN SEBASTIAN  BACH -260” la Suceava – program iniţiat cu ocazia împlinirii a 260 de ani de la moartea celebrului compozitor german, eveniment ce va fi derulat în Sala de Artă “Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei din Suceava, pe parcursul anului 2010.


„ANUL JOHANN SEBASTIAN  BACH- 260” LA SUCEAVA este un program conceput, coordonat şi derulat de scriitoarea Angela Furtună.

Săptămânal, în sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei publicul poate asculta muzică de Bach şi poate asista la lecturi publice din mari scriitori, colocvii muzicale, plastice şi literare plurilingvistice, workshopuri şi alte evenimente de elită. Ediţia inaugurală a conţiut primele două Concerte Brandenburgice.

Scriitoarea Angela Furtună şi Corina Derla vor prezenta tălmăciri în germană şi română din Paul Celan, aceasta fiind una din sesiunile dedicate operei lui Celan în cadrul „Anului Paul Celan”, lansat la Suceava în data de 27 ianuarie 2010 cu ocazia comemorării Zilei Internaţionale a Holocaustului – în 2010 se împlinesc 90 de ani de la naşterea marelui poet şi 40 de ani de la moartea sa tragică la vârsta de numai 50 de ani.

În Program:

I. J.S.Bach – Concerto No.1 BWV 1046

  1. ohne Satzbezeichnung
  2. Adagio
  3. Allegro
  4. Menuet – Trio I – Menuet da capo – Polacca – Menuet da capo – Trio II – Menuet da capo

II. Paul Celan – Cuvintele se întorc în inimăTodesfugetălmăciri în germană şi română de Angela Furtună şi Corina Derla.
Despre Bucovina natală:  ”Bucovina este o ţară de oameni şi de cărţi” (Paul Celan – v. şi Paul Antschel – n. 23 noiembrie 1920, Cernăuţi – d. 20 aprilie 1970, Paris)

III. J.S.Bach – Concerto No.2 BWV 1047

  1. ohne Satzbezeichnung
  2. Andante
  3. Allegro assai

*********************************************************************************************************************************

ANUL  JOHANN SEBASTIAN  BACH  LA SUCEAVA

INTEGRALA  JOHANN  SEBASTIAN  BACH

Melomanii şi iubitorii de literatură pot participa pe durata anului 2010 (în fiecare joi a calendarului de evenimente, ce vor fi anunţate din timp), exceptând sărbătorile legale, începând cu ora 18, la INTEGRALA  JOHANN  SEBASTIAN  BACH –  program oferit de Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” şi Consiliul Judeţean Suceava.

Începând din 25 martie 2010, SEARA DE JOI va începe cu  BACH.

Concertele, colocviile muzicale şi audiţiile din INTEGRALA  BACH vor cuprinde de asemenea şi recitaluri şi lecturi publice din mari scriitori, susţinute în limbile română, germană, franceză, rusă, iudaică, ucraineană, iddiş, engleză, maghiară, etc., în spiritul valorilor europene.

Spiritul lui Bach descrie în modul cel mai înalt legătura sacră a omului cu Dumnezeu, dar şi natura durerii Eclesiastului pe pământ. Valoare supremă a culturii universale majore, muzica lui Johann Sebastian Bach este deopotrivă o terapie ţintită a răului generat de maladiile civilizaţiei”(Angela Furtună, La anul, la Ierusalim, Ed. Biblioteca Bucovinei, 2009). ………………………………………………………………………………………….

CALENDAR  DE  EVENIMENTE  PENTRU  INTEGRALA BACH,  LUNILE MARTIE ŞI APRILIE:

1.Lansarea programului va avea loc joi, 25 martie, la ora 18, în Sala de Arte a Bibliotecii.

I. Angela Furtună va prezenta cu această ocazie Concertele Brandenburgice Nr.1 şi Nr.2 din suita celor şase Brandenburgische Konzerte (Bach-Werke-Verzeichnis 1046 – 1051).

II. Angela Furtună şi invitaţii vor citi/ recita în germană şi în română din Paul Celan.

Concerto No.1 BWV 1046

  1. ohne Satzbezeichnung
  2. Adagio
  3. Allegro
  4. Menuet – Trio I – Menuet da capo – Polacca – Menuet da capo – Trio II – Menuet da capo
  5. Concerto No.2 BWV 1047

  1. ohne Satzbezeichnung
  2. Andante
  3. Allegro assai

2. Pe 1 aprilie 2010, la ora 18, INTEGRALA  JOHANN  SEBASTIAN  BACH va oferi melomanilor o reîntâlnire cu Concertele Brandenburgice Nr. 3 şi Nr. 4.

Concerto No.3 BWV 1048

  1. ohne Satzbezeichnung
  2. Adagio
  3. AllegroConcerto No.4 BWV 1049
  4. Allegro
  5. Andante
  6. Presto

Scriitoarea Angela Furtună şi invitaţii vor oferi lecturi publice în limba română din opera lui Matei Vişniec.

…………………………………………………………………………………………..

3. INTEGRALA  JOHANN  SEBASTIAN  BACH din 8 aprilie va oferi publicului Concertele Brandenburgice Nr. 5 şi Nr. 6.

Concerto No.5 BWV 1050

  1. Allegro
  2. Affettuoso
  3. AllegroConcerto No.6 BWV 1051
  4. ohne Satzbezeichnung
  5. Adagio ma non tanto
  6. Allegro

Angela Furtună şi invitaţii vor oferi lecturi publice în limba engleză din Emmily Dickinson

4.INTEGRALA  JOHANN SEBASTIAN  BACH  din 15 aprilie.

I. ARTA  FUGII (I)

II. Lecturi publice în limba română din opera lui Norman Manea. Vizita la Emil Cioran, la Paris.

5.INTEGRALA  JOHANN SEBASTIAN  BACH  din 22 aprilie.

  1. ARTA  FUGII (II)

II. Lecturi publice din opera lui Paul Celan în germană, franceză şi română.

6.INTEGRALA  JOHANN SEBASTIAN  BACH  din 29 aprilie.

I. VARIAŢIUNILE  LUI GOLDBERG.

II. Lecturi publice în franceză din opera lui Benjamin Fondane, făcute de Angela Furtună şi invitaţii săi.

…………………………………………………………………………………..

Muzica, spunea Johann Sebastian Bach, este o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu şi desfătarea permisă sufletului omenesc”.

SEARA DE JOI  ESTE  SEARA CU  JOHANN  SEBASTIAN  BACH.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508