Dacă stăm să ne gândim, expresia de florile mărului era benefică în perioada copilăriei, diafană pentru urechile adulţilor. Nu dădeai explicaţii, nu cauzai pagube. Acum, Alexandru Potcoavă ne lasă şi fără replica aceasta, interogându-ne tot cu ea, până când nu mai ştim de unde să începem nici măcar noi să ne întrebăm- şi încotro să ne ducem.
“De florile mărului” – un roman autobiografic, de la Adam și Eva până în pânzele albe, adică la mine. Pornind de la legendele de familie, povești urbane și rurale create și trăite înaintea mea de toți cei ce mi-au precedat, proza se împletește tot mai strâns, pe măsură ce urcă spre mine, din firele narative ale oamenilor ce mi-au dat nume. La celălalt capăt al acestor fire ce devin o veritabilă frânghie, răsucite în jurul lor ca o spirală de ADN, sunt eu, care țin de ea să nu se destrame. Practic, frânghia începe cu mine, funia sunt eu. La ce e bună o funie în literatură și în general? Să ridici un steag, să te prinzi de un mal, să îți atârni în public la uscat rufele spălate în familie sau altundeva, să te spânzuri etc. La câte nu e bună frânghia care ești? Întreb și eu așa, de florile mărului.”, îşi prezintă autorul, volumul în lucru pentru AgenţiadeCarte.
Alexandru Potcoavă s-a născut la Timișoara, la 11 septembrie 1980. Absolvent al Facultăţii de Litere, Filosofie şi Istorie a Universităţii de Vest din Timişoara, secţia Română-Engleză. A publicat poezie şi proză în: Forum studenţesc, Orizont, Vatra, Stare de urgență, tiuk!, egophobia, Ziarul de duminică, Tribuna, Poesis, Luceafărul, Observator München etc.
Apariţii în volum: alexandru potcoavă, iar bianca sta-n alex, volum de debut, postfață Al. Cistelecan, Ed. Marineasa, Timişoara, 2001, distins cu premiul pentru volum de debut la Festivalul Sensul iubirii – Drobeta Turnu-Severin 2002 şi cu premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor, Filiala Timiş, anul 2001.
Pavel şi ai lui, roman, Ed. Brumar, Timişoara, 2005, carte care s-a bucurat de aprecierile lui Gheorghe Crăciun şi Ion Bogdan Lefter. Nominalizat la premiile revistei Cuvântul.
Apariții în antologii literare: Dintr-o respirație – antologie de poezie a cenaclului Pavel Dan, generația 2000, ed. Marineasa, Timișoara, 2002; Colocviul Tinerilor Scriitori – București, Ed. Brumar, Timișoara, 2006; nasturi în lanul de porumb, antologia taberei Săvârșin, ed. Brumar, Timișoara, 2008; Spații părăsite.Cartea de la Lipova, antologia taberei Ariergarda, Ed. Mirador, Arad, 2009; iubirea e pe 14 februarie, Ed. Vinea, București, 2010.În perioada iunie 2006 – februarie 2007 a iniţiat şi coordonat la Timișoara proiectele de teatru de club Irish Pubian Theater și Teatrul cu Răspundere Limitată,textele de dramaturgie precum şi regia aparţinându-i. Membru al Asociației Culturale Ariergarda, club literar, fabrica de literatură, reţeaua literară.