Volumul de proză “Ambasadorul” de Ioan Mihai Cochinescu, Editura Cartea Românească a fost proaspăt publicat într-o nouă ediţie.
Povestea care stă la baza volumului e incitantă. Alexandru trăieşte aventura unei fabuloase călătorii către China veacului al XVII-lea, ca ambasador al ţarului Rusiei. Un şir nesfârşit de peripeţii, o tulburătoare, secretă şi interzisă poveste de dragoste. Înălţarea şi decăderea unui tragic personaj livresc, invăluit în mister. Totul, într-o cheie finală absolut imprevizibilă.
Interzis de cenzura comunistă, “Ambasadorul” a apărut abia după revoluţia din 1989, obţinând în scurt timp cele mai prestigioase premii literare din România: Premiul Academiei Române, Premiul Uniunii Scriitorilor din România şi Premiul pentru Proză „Liviu Rebreanu”. Prima ediţie, apăruta tot la Editura Cartea Românească, în 1991, s-a epuizat în numai câteva săptămâni. Reeditarea “Ambasadorului” aduce în atenţia cititorului român contemporan o operă unică, şlefuită cu migala artizanilor de pietre preţioase şi cu ştiinţa ezoterică a alchimiştilor de demult, şi, deopotrivă, un autor în plină ascensiune.
Ioan Mihai Cochinescu s-a născut la 16 aprilie 1951, în Timişoara. Este prozator, eseist, estetician. A absolvit Facultatea de Compoziţie-Muzicologie în 1974. În 2005 devine doctor în muzică (estetică) al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este profesor de estetică, pian şi procesare computerizată a imaginii la Liceul de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti. A realizat filme artistice şi documentare de scurt metraj: “Ultimul om de zăpadă”,”Casa de pe colină”, “Oraşul” etc.. Filmul “Când oamenii se joacă” a fost premiat pentru scenariu şi regie (la Bucureşti, 1969 şi Hirosima – Marele Premiu şi Medalia de Aur, 1975). Este membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (1982) şi al Uniunii Scriitorilor din România (1993). În anul 1991 a debutat cu romanul “Ambasadorul” la Editura Cartea Românească. În 1993 a publicat romanul “Rock & Depeche”. Filmul unui roman, la Editura Liberart. În 1996 au apărut volumele de proză scurtă “Visul de iarnă al Isabellei” şi “Insula”, la Editura RAO. În 2006, la Editura Libertas a publicat volumele de eseuri “Tratatul de Caligrafie” şi “Tratatul de Alchimie”. În 2007, apare “Tratatul despre sublim”, iar în 2009, monografia-album “Vivaldi în Veneţia”.