Luni, 25 ianuarie 2021, începând cu ora 10.00, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București își redeschide sălile de lectură, oferind, astfel, un instrument de cercetare, documentare și de studiu pentru studenții care se pregătesc pentru sesiunea de iarnă, dar și pentru toți cercetătorii mediului academic. ”Deoarece începe sesiunea, chiar dacă viața universitară s-a mutat online, am decis să redeschidem porțile și să oferim utilizatorilor noștri un spațiu adecvat pentru studiu. Astfel, începând de luni, 25 ianuarie, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” va deschide și sălile de lectură, nu doar centrele de împrumut, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de starea de alertă.”, se arată într-o postare pe pagina web a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, instituție coordonată de conf.univ.dr. Mireille Rădoi. Programul Unității Centrale (intrarea din Corp Boema, str. C. A. Rosetti, nr. 2-6) este între orele 10:00-18:00, iar cel al Centrului de Împrumut al Secției Pedagogice „I.C. Petrescu” este între orele 10:00 -18:00.
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” este o structură organizaţională complexă, fiind formată din Unitatea Centrală, Secţia Pedagogică „I.C. Petrescu” şi 16 biblioteci filiale, localizate în Universitatea din Bucureşti. În Unitatea Centrală au acces toate categoriile de utilizatori, în timp ce, în bibliotecile filiale au acces, la centrele de împrumut, numai studenţii şi cadrele didactice ale facultăților Universității din București, iar în sălile de lectură ale acestora au acces toate categoriile de utilizatori.
Inaugurată la 14 martie 1895 ca Fundaţie Regală, B.C.U. „Carol I” conferă o continuitate dinamică tradiţiilor culturale şi educative care i-au marcat începuturile.
Învăţământ, cercetare, cultură
În centrul universitar Bucureşti, B.C.U. „Carol I” asigură baza documentară şi de informaţii necesare procesului de învăţământ, atât la nivelul aprofundării studiului, cât şi al cercetării; realizează valorificarea şi comunicarea documentelor şi surselor de informaţii; facilitează accesul rapid la diverse categorii de surse, atât din colecţiile proprii, cât şi din cele externe; organizează un sistem complex de servicii pentru toate categoriile de utilizatori.
Colecţii
Întemeiate iniţial pe o orientare preponderent umanistă, colecţiile de documente ale B.C.U. „Carol I” oferă astăzi posibilităţi de informare, studiu şi cercetare în toate domeniile cunoaşterii.
Procesul de dezvoltare a bazei de documente este subordonat cerinţelor utilizatorilor specifici B.C.U. „Carol I”, interesaţi de aprofundarea studiilor universitare şi de cercetare ştiinţifică. Strategia achiziţionării de pe piaţa editorială internă şi internaţională are în vedere criterii ferme de exigenţă.
Infrastructura informatică
B.C.U. „Carol I” este prima mare bibliotecă universitară din România care a introdus un sistem informatic integrat. Dezvoltarea continuă a performanţelor infrastructurii informatice oferă beneficiarilor posibilităţi de utilizare rapidă şi creativă a resurselor documentare.
Prin intermediul reţelei INTERNET, B.C.U. „Carol I” se integrează în dinamica circuitului mondial al informaţiei. Conectarea la baze de date naţionale şi internaţionale de nivel academic asigură sincronizarea cu tendinţele contemporane ale cunoaşterii, oferind utilizatorilor un potenţial remarcabil pentru studiu şi cercetare.
Extinderea infrastructurii în tot mai multe biblioteci din cadrul reţelei de 16 filiale configurează treptat un sistem complex de utilizare a resurselor documentare în întregul ansamblu B.C.U. „Carol I”.
În cadrul Universităţii din Bucureşti, B.C.U. „Carol I” este centrul coordonator al unei reţele formate din 16 biblioteci de facultate ale căror colecţii de documente sunt dedicate procesului didactic curent.
B.C.U. „Carol I”, centru metodologic şi de cercetare
Promovează cercetarea în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării;
Participă la activităţi naţionale şi internaţionale de analiză şi sinteză profesională;
Iniţiază şi dezvoltă programe şi acţiuni de formare şi educaţie continuă în domeniul bibliologiei şi ştiinţei informării.