spot_img

Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București își redeschide sălile de lectură

Luni, 25 ianuarie 2021, începând cu ora 10.00, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” din București își redeschide sălile de lectură, oferind, astfel, un instrument de cercetare, documentare și de studiu pentru studenții care se pregătesc pentru sesiunea de iarnă, dar și pentru toți cercetătorii mediului academic. ”Deoarece începe sesiunea, chiar dacă viața universitară s-a mutat online, am decis să redeschidem porțile și să oferim utilizatorilor noștri un spațiu adecvat pentru studiu. Astfel, începând de luni, 25 ianuarie, Biblioteca Centrală Universitară ”Carol I” va deschide și sălile de lectură, nu doar centrele de împrumut, cu respectarea tuturor măsurilor impuse de starea de alertă.”, se arată într-o postare pe pagina web a Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” din București, instituție coordonată de conf.univ.dr. Mireille Rădoi. Programul Unității Centrale (intrarea din Corp Boema, str. C. A. Rosetti, nr. 2-6) este între orele 10:00-18:00, iar cel al Centrului de Împrumut al Secției Pedagogice „I.C. Petrescu” este între orele 10:00 -18:00.

 

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” este o structură organizaţională complexă, fiind formată din Unitatea CentralăSecţia Pedagogică „I.C. Petrescu” şi 16 biblioteci filiale, localizate în Universitatea din Bucureşti. În Unitatea Centrală au acces toate categoriile de utilizatori, în timp ce, în bibliotecile filiale au acces, la centrele de împrumut, numai studenţii şi cadrele didactice ale facultăților Universității din București, iar în sălile de lectură ale acestora au acces toate categoriile de utilizatori.

 

Tradiţie şi continuitate

Inaugurată la 14 martie 1895 ca Fundaţie Regală, B.C.U. „Carol I” conferă o continuitate dinamică tradiţiilor culturale şi educative care i-au marcat începuturile.

 

Învăţământ, cercetare, cultură

În centrul universitar Bucureşti, B.C.U. „Carol I” asigură baza documentară şi de informaţii necesare procesului de învăţământ, atât la nivelul aprofundării studiului, cât şi al cercetării; realizează valorificarea şi comunicarea documentelor şi surselor de informaţii; facilitează accesul rapid la diverse categorii de surse, atât din colecţiile proprii, cât şi din cele externe; organizează un sistem complex de servicii pentru toate categoriile de utilizatori.

 

Colecţii

Întemeiate iniţial pe o orientare preponderent umanistă, colecţiile de documente ale B.C.U. „Carol I” oferă astăzi posibilităţi de informare, studiu şi cercetare în toate domeniile cunoaşterii.

Procesul de dezvoltare a bazei de documente este subordonat cerinţelor utilizatorilor specifici B.C.U. „Carol I”, interesaţi de aprofundarea studiilor universitare şi de cercetare ştiinţifică. Strategia achiziţionării de pe piaţa editorială internă şi internaţională are în vedere criterii ferme de exigenţă.

 

Infrastructura informatică

B.C.U. „Carol I” este prima mare bibliotecă universitară din România care a introdus un sistem informatic integrat. Dezvoltarea continuă a performanţelor infrastructurii informatice oferă beneficiarilor posibilităţi de utilizare rapidă şi creativă a resurselor documentare.

Prin intermediul reţelei INTERNET, B.C.U. „Carol I” se integrează în dinamica circuitului mondial al informaţiei. Conectarea la baze de date naţionale şi internaţionale de nivel academic asigură sincronizarea cu tendinţele contemporane ale cunoaşterii, oferind utilizatorilor un potenţial remarcabil pentru studiu şi cercetare.

Extinderea infrastructurii în tot mai multe biblioteci din cadrul reţelei de 16 filiale configurează treptat un sistem complex de utilizare a resurselor documentare în întregul ansamblu B.C.U. „Carol I”.

 

Reţeaua de filiale

În cadrul Universităţii din Bucureşti, B.C.U. „Carol I” este centrul coordonator al unei reţele formate din 16 biblioteci de facultate ale căror colecţii de documente sunt dedicate procesului didactic curent.

 

B.C.U. „Carol I”, centru metodologic şi de cercetare

Promovează cercetarea în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţei informării;

Participă la activităţi naţionale şi internaţionale de analiză şi sinteză profesională;

Iniţiază şi dezvoltă programe şi acţiuni de formare şi educaţie continuă în domeniul bibliologiei şi ştiinţei informării.

 

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508