Cu puțin înaintea împlinirii a trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, Editura Tritonic publică ediția a doua a romanului „Iubire în decembrie ’89” de Stelian Țurlea, roman apărut în 2002 și nominalizat atunci pentru Premiile AER. Actuala ediție cuprinde și un dosar de presă cu repere bibliografice, cam tot ce s-a scris despre carte.
Spicuim din două cronici:
„ Un roman cu eroi loviţi de maturitate printre gloanţele lui decembrie ’89, dar lipsit de comploturi, de părinţi securişti, prieteni revelaţi ca terorişti şi spioni de toate gradele, culorile şi etniile? Un roman în care fata nu este violată de anchetatori şi nu se sinucide? În care băiatul nu este racolat de CIA, nu redescoperă reţeaua Caraman şi nu urmăreşte pe bicicletă ditamai camionul cu arabii care <<trag din orice poziţie>>? Cu o seninătate dezarmantă, Stelian Ţurlea are curajul simplităţii, al epicului limpede, economicos, despovărat de mania palimpsestului şi fixaţia contextualităţii exemplar-moralizante.” (Dan C. Mihăilescu)
„Romanul lui Stelian Ţurlea este o carte împotriva uitării. Tocmai pentru că ridică o mulţime de întrebări, tocmai pentru că face să fie revăzute (secvenţele de Revoluţie sunt cinematografice, cu o impresionantă forţă a detaliului; de altfel, totul este pus sub incidenţa neliteraturizării, a autenticului), retrăite acele zile ale sfârşitului de an ori de lume. Atâta timp cât nu vom uita, mai avem o şansă. Imaginile nu trebuie să dispară, pentru ca răul să nu dispară din mintea oamenilor!” (Constantin Stan)
Născut la 6 ianuarie 1946, Stelian Ţurlea este autor a douăzeci și cinci de romane, un volum de povestiri, unsprezece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit şase albume.