Dificultățile de învățare sunt cele de la care pornesc miturile despre dislexie și multe alte dizabilități speciale de învățare. Informarea neadecvată din partea părinților și a profesorilor și refuzul multor părinți de a accepta dificultatea copilului lor au condus la o denaturare a imaginii adevărate care prezintă un copil cu dislexie. Copiii cu dizabilități de învățare se confruntă aproape de zi cu zi cu situații negative, cum ar fi rușinea, anxietatea, frustrarea, izolarea socială, melancolia și lipsa de încredere în sine. Un profesor cu o minte deschisă, un profesor răbdător cu elevii, care știe să le capteze atenția prin joc și care își dorește progresul elevilor săi este un profesor pe care orice părinte l-ar dori pentru copilul său. Textul semnat de Iseult Golden și David Horan, ”Class”, explorează educația din mediul școlar și impactul asupra copiilor, într-o poveste care ne face să privim în noi înșine, dar să aruncăm o privire și asupra societății prin prisma întâlnirii dintre profesor și părinte.
Vineri, 12 aprilie 2019, ora 20.00, la Teatrul Național din București, a avut loc premiera spectacolului ”Class”, de Iseult Golden și David Horan, în regia lui Felix Alexa.
Sala de clasă este viu colorată cu desenele elevilor. Profesorul, magistral interpretat de Richard Bovnoczki, ține în mână o cană pe care scrie ” Cel mai cool profesor”. În sala de clasă, la întâlnirea cu profesorul, Brian Costello (Gavril Pătru) trăiește sentimente copleșitoare declanșate de eșecurile din viața personală. Donna Costello (Alexandra Sălceanu) nu vrea ca fiul său să fie catalogat de ceilalți ca fiind un elev slab la învățătură și acceptă sfatul profesorului ca fiul său și al lui Brian, Jayden Costello (Ciprian Nicula), să fie evaluat de către un psiholog educațional. Ambii părinți par a se teme de autoritate, de fiecare dată când vor să adreseze o întrebare ridică mâna. Sala de clasă susține perfect tensiunea dintre personaje. Dialogurile sunt simple, dar profunde. Întâlnirea dintre profesor și părinți se transformă într-un adevărat război. Din cauza experienței lor de a fi educați în aceeași școală, Donna și Brian au învățat să fie suspicioși în legătură cu orice intervenție. Problemele legate de dependență, de neglijență și de familiile destrămate se strecoară treptat în sala de clasă. Se ciocnesc prejudecăți, neputințe și furie. Vulnerabilitatea emoțională își face și ea locul în acest context social pe care regizorul Felix Alexa a ales să îl exploreze. Cei doi copii cu ”diferențe de învățare” sunt interpretați de Ciprian Nicula și Sandra Ducuță. Interpretarea lor este atât de reală încât este imposibil să nu te gândești măcar pentru o clipă la ceea ce ascunde sufletul unor astfel de copii. Întregul spectacol naște întrebări și provocări pentru spectator.
Simona IONIȚĂ
***
Class
de Iseult Golden și David Horan
Traducere: Andrei Marinescu
Regie: Felix Alexa
Scenografie: Andrada Chiriac
Ilustrație muzicală: Felix Alexa
Durata: 1 h 40 min / Pauză: Nu
Ray McCafferty: Richard Bovnoczki
Brian Costello: Gavril Pătru
Donna Costello: Alexandra Sălceanu
Jayden Costello: Ciprian Nicula
Kaylie: Sandra Ducuță
***
Următoarele reprezentații:
17 Aprilie 2019 (Sala Atelier), ora 20:00
23 Aprilie 2019 (Sala Atelier), ora 20:00
01 Mai 2019 (Sala Atelier, ora )20:00
12 Mai 2019 (Sala Atelier), ora 20:00