spot_img

Taifas poetic sub semnul „Printemps des poètes”

Joi, 21 martie 2019, ora 18:00, de Ziua Mondială a Poeziei și în cadrul Săptămânii Francofoniei (18-22 martie 2019), Muzeul Național al Literaturii Române din București și Liceul Pedagogic ”Anastasia Popescu” organizează, în sediul din strada Zborului nr.7 – 9, un taifas poetic româno-francez prilejuit de lansarea cărții de poezie ”Unde este trecut numele” de Lorena Stuparu, Editura Evdokimos. Transpunerea în franceză este semnată de Mona Șerbănescu, directorul Liceului Pedagogic ”Anastasia Popescu. Moderatorul evenimentului este scriitorul Dan Mircea Cipariu. ”Seratele Anastasia Popescu din luna martie a acestui an celebrează Săptămâna Francofoniei, Ziua Mondială a Poeziei și primăvara poeților și a poeziei. Ne bucurăm de poeme în limba lui Baudelaire și prin programul propus de Institutul Francez la care elevii Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu” participă an de an prin compoziții poetice în limba franceză, sub semnul „Printemps des poètes”. Poemele, în română și franceză, sunt prilej de taifas și taclá literară”, a declarat doamna Mona Șerbănescu. Ziua Internațională a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, drept o recunoaștere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

 

Lorena  Stuparu este cercetător ştiinţific dr. la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române. Cărţi de autor: Cultură şi identitate politică în România postcomunistă (2015); Our identity: a substantial reality or a convention? (2014); Filozofia chiriaşului grăbit – studii şi eseuri (2011); De la cetăţenia clasică la eurocetăţenie. Între realitate şi utopie (2009); Simbol şi recunoaştere la Mircea Eliade. Semnificaţii religioase, politice şi estetice (2006; 2017 – Ediţie revăzută şi adăugită). Coordonare: Identitatea individuală în contextul globalizării. Studii şi interviuri (2013).  Coautor: Sistemul politic din România. Actori, instituţii, provocări (2014), Teorii ale legitimităţii puterii (2014), Liberalismul occidental al secolului XX (2011), Conservatorismul. Istorie şi actualitate (2010); Societatea civilă şi drepturile omului (1997); Individ, libertate, mituri politice (1997). Studii, eseuri şi articole în reviste naţionale şi internaţionale.Poeme publicate în LUCEAFARUL, FLACARA, SLAST- în perioada 1979- 1989. Colaborări la revista CONTRAPUNCT cu eseuri, recenzii, interviuri în perioada 1995- 2000. Lectură la Cenaclul de la Muzeu, Bucureşti, 25 februarie 2009-poezie ; Lectură la Cenaclul de la Muzeu, 10 februarie 2010-proză ; Lectură la Clubul de lectură « Institutul Blecher », mai, 2010. Poeme publicate în Paradigma, Argos, Cultura, Liternet  (2009). Colaborări la revista MOZAICUL (2009-2011). Proză publicată în LUCEAFĂRUL DE DIMINEAŢĂ, 2010; în PRĂVĂLIA CULTURALĂ (2014) -Mușteriu fidel la Tejgheaua Prăvăliei Culturale (2012 –2016). Poeme publicate în MOZAICUL, 2015; PRĂVĂLIA CULTURALĂ, 2016; LUCEAFĂRUL DE DIMINEAŢĂ, 2017. Premiul II şi Premiul Revistei ORAŞUL din Cluj- Napoca, secţiunea proză, la Festivalul Naţional « Eusebiu Camilar – Magda Isanos », Ediţia a XIV- a, Suceava- Udeşti, 1- 2 mai 2009 (publicare în revistele Caiete udeştene şi Oraşul). Premiul I, secţiunea proză la Concursul naţional de literatură « Dimitrie Bolintineanu », 24 octombrie, 2009 (publicare în revista Sud).  Premiul I la concursul de scrisori de dragoste Dulcea mea doamnă, Eminul meu iubit, organizat de Biblioteca Județeană din Arad (2014). Premiul special al juriului pentru un scriitor local, Sectia Poezie, Concursul « Traian Demetrescu », 2015. Volume inedite Anii’78; Dintr-un caiet de făcut avioane; Citește-mi dacă se lasă întunericul (poezie); Iubește și lasă-mă-n pace (proză). Blog personal : Filozofia chiriașului grăbit.

Monica  Șerbănescu, profesoară de limba franceză și de limba română, este absolventă a Universității bucureștene și doctorandă a Facultății de Teologie Ortodoxă – Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Alături de dragostea pentru tot ce înseamnă școală, pedagogie și implicare în formarea copiilor prin educație, pasiunea sa rămâne poezia. De la Apollinaire, la Saint Exupéry și de la Henriette Yvonne Stahl, la poemele Lorenei Stuparu, încercarea de a fi tălmăcit versuri ori proză i-a dăruit bucuria întâlnirilor mântuitoare. Inițiativele sale în domeniul pedagogiei sunt susținute de demersuri culturale adresate copiilor și tinerilor.

 

 

 

 

DAN MIRCEA CIPARIU (născut la 7 septembrie 1972, București), licențiat al Universității București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale. A debutat în presa literară în 1988 (SLAST), iar editorial, în 1999, cu volumul Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara (editura Libra). În 2007, volumul său de poeme Tsunami (editura Brumar), 2006, a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București. În 2008, a inițiat și coordonat proiectul ,,Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până în prezent, proiectul „Maratonul de poezie și jazz”. Între 2011 și 2019, de Ziua Culturii Naționale, a inițiat și coordonat proiectul „Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de poezie a anului”. Este fondatorul și președintele asociației Euro Culturart, ce deține o galerie dedicată tinerilor artiști vizuali din Europa – „Atelier 030202”, coordonată de artistul vizual Mihai Zgondoiu. Este editorul www.agențiadecarte.ro, spațiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte și artă. Este președintele Opera Scrisă.Ro, societate de gestiune a drepturilor de autor. Volumul său singurătatea vine pe facebook, publicat în anul 2012 la Editura Tracus Arte din București, este considerat de editorul Cosmin Perța „unul dintre cele mai bune volume de poezie ale anului 2012 și nu numai”. În prezent, lucrează la tema doctorală de cercetare „Tipare ale imaginii poetice”, sub coordonarea prof. univ. dr. Silviu Angelescu, la Școala Doctorală a Facultății de Litere, Universitatea din București.

Joi, 21 martie 2019, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la două evenimente dedicate Zilei Internaționale a Poeziei care vor avea loc la sediul din Calea Griviței nr. 64-66, în Sala Iosif Naghiu, la ora 14.00 și, respectiv, ora 18.00.  La cel dintâi veți putea asculta poezii din creația poeților Victoria Milescu, Elena Liliana Popescu, Liviu Capșa, Dumitru Ion Dincă, Marian Drăghici, Vasile Poenaru, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu și Radu Sergiu Ruba, acompaniați muzical de Ionuț Bogdan Ștefănescu. La cel de-al doilea, de la ora 18.00, invitați sunt Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Horia Gârbea, Ion Mureșan și Eugen Suciu, inserțiile muzicale aparținând cantautorului Nicu Alifantis. AgențiadeCarte.ro este partener media.

 

Începând din anul 1999, data de 21 martie este declarată de UNESCO Ziua Internaţională a Poeziei. Această zi specială este o recunoaştere a faptului că oamenii de cultură şi de litere, poeţii şi scriitorii din întreaga lume au adus o contribuţie remarcabilă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este menită să încurajeze întoarcerea la creaţia orală, la susţinerea recitalurilor de poezie.

De Ziua Internațională a Poeziei, la 21 martie 2017, după aproape trei ani de așteptare, Muzeul Național al Literaturii Române își redeschidea oficial porțile cu două noi sedii, unul situat în Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) și celălalt în Calea Griviței nr. 64-66. Deloc întâmplător, deoarece „Poezia este muzica sufletului şi, mai presus de toate, a sufletelor mari şi sensibile”, cum spunea cândva Voltaire. Nu e cale mai potrivită de a sărbători un poet, decât a-i citi şi reciti, şi răsciti poemele, căci „Poezia menţine echilibrul între raţiune şi corp” cum afirma poetul Ion Mureșan în „Cartea de iarnă”.

Intrarea este liberă, în ordinea sosirii, în limita locurilor disponibile.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508