spot_img

Dialogurile culturale româno-chineze, între identitate, poezie și globalizare

Marți, 27 iunie 2017, ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu, nr. 8), CASA ROMÂNO – CHINEZĂ, Filiala Arad, a lansat cartea ”Cultura și civilizația chineză. Dialoguri culturale româno-chineze” (Editura Casa Româno-Chineză), în prezența Excelenței Sale XU FEIHONG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România. Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Filialei Arad a Casei Româno – Chineze. În deschiderea evenimentului, universitarul Ioan Cristescu, Directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, a declarat: ”Sunt onorat să particip la această lansare de carte, care din punctul meu de vedere nu este doar o lansare de carte, este un eveniment cu totul deosebit. În opinia mea, Muzeul Național al Literaturii Române nu este un muzeu doar al literaturii române , este un muzeu care trebuie să fie interactiv. Așa cum încercăm să ducem literatura noastră în alte părți, așa trebuie să aducem și noi altă literatură și alte culturi aici. Eu nu cred în globalizare, eu cred în identitatea fiecăruia, a fiecărui individ și mai ales în identitatea națională. Nu cred în globalizare pentru că această globalizare ne ia de cele mai multe ori ceea ce avem mai scump: spiritualitatea, limba și cultura. Chiar dacă se pune mare accent pe ideea de particularizare, de supraveghere a culturii, pentru noi rămâne un singur suport, limba și literatura țării în care trăim, limba în care ne exprimăm. La Festivalul Internațional de Poezie foarte multă lume întreba de ce vin poeții străini să-și citească poeziile în limba lor… pentru că eu cred în această identitate și mai ales în suportul extrem de puternic al limbii fiecăruia. Dincolo de limbă ne putem întâlni în idei, în sentimente, în visuri și în orice altceva care ne reprezintă pe noi ca indivizi. Pentru mine, în ultima vreme, cultura chineză a devenit o prioritate. Anul acesta, în luna mai, am invitat patru poeți chinezi la Festivalul Internațional de Poezie și unul dintre ei, Jidi Majia, a luat Marele Premiu al Festivalului. Fără să cunosc nimic din mișcarea interculturală româno-chineză, când am proiectat bugetul Muzeului Național al Literaturii Române pe 2017, mi s-a aprobat de către Primăria Municipiului București o sumă, cu un buget special pentru dezvoltarea relațiilor româno-chineze. Toate acestea înseamnă un lucru extrem de util, extrem de necesar, păstrarea identității fiecăruia. Mă bucur că cei de la Arad s-au gândit ca această manifestare să aibă loc la Muzeul Național al Literaturii Române.”

”Prezența Excelenței Sale XU FEIHONG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, înseamnă enorm de mult pentru noi. Excelența Sa domnul Ambasador XU FEIHONG reprezintă pentru noi un model. Se întâmplă extrem de rar ca un Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar să fie prezent preț de două zile la opt activități desfășurate la Arad sub genericul Cultura și civilizația chineză- dialoguri culturale româno-chineze. Este cu totul excepțional ca reprezentantul Chinei să participe la toate cele opt evenimente” , a spus doamna prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Filialei Arad a Casei Româno – Chineze. Aceasta i-a dat cuvântul Excelenței Sale XU FEIHONG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România.

”Am participat la Seminarul privind cultura și civilizația chineză și am fost foarte impresionat pentru că discursurile participanților au fost foarte bogate. Atunci am decis ca discursurile să fie incluse într-o carte. Astăzi lansăm această carte care are rolul de a păstra valoroasele opinii și de a oferi mai mult sprijin pentru a înțelege și studia relațiile chino-române. Mulțumesc Filialei Arad a Casei Româno-Chineze și autorilor pentru contribuțiile lor importante. Conținutul eseurilor este academic sau științific și s-au făcut eforturi în ceea ce privește modul de exprimare pentru a fi pe înțelesul tuturor, atât specialiștilor cât și amatorilor. Textele descriu atât situația actuală a relațiilor chino-române cât și niște propuneri privind viitorul relațiilor chino-române. Cartea aceasta este despre schimburile dintre China și România, mai ales în domeniul cultural. Muzeul Național al Literaturii Române este cea mai bună locație pentru lansarea acestei cărți și mă bucur că ne aflăm aici. Poeziile lui Eminescu au fost traduse în limba chineză în anii 1920, acum 100 de ani. Și alte opere ale scriitorilor români au fost traduse în limba chineză și asta înseamnă că schimburile culturale sunt fără frontieră. Schimburile culturale dintre China și România sunt profund înrădăcinate între cele două popoare. Aceste schimburi culturale cresc înțelegerea reciprocă între cele două popoare, ne ajută să înțelegem mai bine istoria și cultura celeilalte țări. Prin cultură vom avea relații mai strânse și în celelalte domenii. Doresc să promovăm colaborarea dintre China și România în toate domeniile”, a declarat Excelența Sa XU FEIHONG, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România.

Au mai vorbit despre carte și despre relațiile și dialogurile culturale româno-chineze: ec. Ecaterina Vanea, Director general al Casei Româno – Chineze, prof. univ. dr Radu Homescu, Ambasador, ec. Glad Varga, Deputat, scriitorul Dan Mircea Cipariu, Președinte OPERA SCRISĂ (Societate de gestiune a dreptului de autor), scriitorul Ioan Matiuț, Directorul editurii Casa Româno – Chineză, scriitoarea Carolina Ilica, diplomatul și sinologul Ion Buzatu, autor al unor cărți valoroase despre istoria și cultura Chinei.

Scriitorul Dan Mircea Cipariu: ” În ultima perioadă am avut dese întâlniri cu scriitori chinezi, unele dintre ele memorabile. Am aflat că un poet chinez minunat, Jidi Majia, vicepreședintele Uniunii Scriitorilor din China și laureatul Festivalului Internațional de Poezie București din acest an,  a scris un poem despre București, el nefiind niciodată în București până când a scris acest poem. Așa mi-a venit ideea de a scrie un poem despre China, fără să fi fost vreodată în China. De dimineață am descoperit un vechi proverb chinezesc în mintea mea, care suna astfel: tot ceea ce ne unește nu ne va despărți. Am deschis cartea Cultura și civilizația chineză, începând cu pagina 145, și am văzut niște fotografii. Am citit titlul lor și acolo poemul a început să lucreze pentru mine. Frumoasele fete Miao/ bătaie de tauri / o tradiție străveche/ simbioză trecut- prezent/ baie de lumină/ spre casă/ simetrie/ satul tradițional Miao/ frumusețe și culoare/ impresionism/ pe urmele viitorului/ pitorescul Chinei/ la răcoare/ grație/ tablou ancestral/ încremenire/ culorile vieții/ tradiție milenară/ templul din provincia Goi Ju/ satul de o mie de ani…Există o stare de China. Atunci când vorbim de starea de China, nu mai vorbim despre geografie sau despre politică, ci vorbim despre o stare interioară.”

Evenimentul a fost susținut de APLER (Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România) și Opera Scrisă.ro . AgențiadeCarte.ro a fost partenerul media al evenimentului.

Text & foto: Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508