Tineri actori. Tineri actori debutanți. Stau la povești, gândite, scrise, trăite chiar de ei. Nu știm dacă în spatele unor monoloage despre geografia interioară a unui oraș, Sfântu Gheorghe, au fost momente exersate (regizate) de scriere creativă, de art-therapy sau de improvizație pe o temă dată (relația lor cu orașul special care este Sfântu Gheorghe). Act sau acte de autenticitate și de organicitate, „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”, propus de Elena Popa, Alexandrina Ioana Costea, Ion Fiscuteanu Jr, Sebastian Marina, Daniel Rizea, Costi Apostol, în regia semnată de Carmen Lidia Vidu, este unul dintre proiectele prezentate la Festivalul Național de Debut în Actorie ”D-butan-T”. Șase actori-autori în căutarea unei geografii interioare ne-au convins că ”spiritus loci” e o plonjare în interioritate și în teatralitatea faptului cotidian și a sentimentului care uneori strigă, în felurite chipuri, pe stradă, în cafenele și în piețe.
În perioada 8-13 noiembrie 2016, la Teatrul ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, a avut loc prima ediție a Festivalului Național de Debut în Actorie ”D-butan-T”. Această primă ediție i-a avut drept protagonişti pe câțiva tineri actori din România. ”Ediţia următoare va fi dedicată tinerilor regizori, aşadar, protagoniştii competiţiei deschise de Programul D-Butan-T se vor schimba, în funcţie de viziunea repertorială a Teatrului Andrei Mureşanu şi de paşii pe care această instituţie trebuie să-i facă pentru a-şi pune în practică strategia de descoperire şi sprijinire a celor mai talentaţi artişti aflaţi la început de drum.”, a anunțat Biroul de presă al teatrului pe site-ul www.tam.ro . În cadrul festivalului au fost aduse pe scena Teatrului ”Andrei Mureșanu” nouă spectacole, printre care: „Trei farse cu Pantalone” în regia lui Mihai-Gruia Sandu „Genunchii noştri se ating!”, regizat de Cătălin Bocîrnea, „Monoloagele Vaginului”, regia Alina Mişoc „Iluzii”, regia Andreea Vulpe, „Aglaja”, concept/coregrafie Ştefan Lupu, „MaRó”, în regia lui Andi Gherghe.
Vineri, 11 noiembrie 2016, s-a jucat spectacolul „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe”. Cei șase actori au vorbit despre viața lor, despre aspirații, vise, nemulțumiri și despre întâlnirea fiecăruia dintre ei cu orașul Sfântu Gheorghe. Au făcut-o atât de sincer încât publicul a empatizat cu poveștile lor. Această prezentare autentică a orașului a făcut ca sala de teatru să pară a fi un loc de întâlnire a unor buni prieteni, care își mărturisesc trăirile cu reală sinceritate . Este imposibil să nu te identifici cu cel puțin una dintre poveștile tinerilor actori. Gânduri mici sau mari, banale sau mai puțin banale pe care mintea fiecăruia dintre noi le analizează în fiecare zi. Părerea lor despre teme precum aspectul orașului, relațiile interetnice, cultura sau prestația primarului Antal Arpad, ne-au ajutat și pe noi, cei care nu locuim în Sfântu Gheorghe, să acordăm măcar puțină atenție acestui oraș. Povestea fiecăruia a fost însoțită de fotografii proiectate într-un montaj realizat de Vetró Baji, precum și de imagini mai vechi și mai noi din municipiu relizate de Vargyasi Levente. Actorii s-au exprimat prin muzică, sport, dans, gimnastică artistică. Spectacolul „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” a fost prima reprezentație a Teatrului ”Andrei Mureșanu” care a avut subtitrare în limba maghiară.
Simona IONIȚĂ
[…] Despre spectacol: www.agentiadecarte.ro/2016/11/%C8%99ase-actori-autori-in-cautarea-unei-geografii-interioare/ […]