spot_img

”Nu cred că teatrul e în vreo criză, ci noi, oamenii traversăm crize”

Miercuri, 12 octombrie 2016, la Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, a avut loc o conferinţă de presă prilejuită de cea de-a XXVI-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, care se va desfășura în perioada 21-30 octombrie, la București. Conferința a fost moderată de Marina Constatinescu – selecţioner şi director artistic al Festivalului, care i-a avut alături pe Aura Corbeanu – director executiv FNT, vicepreşedinte UNITER, şi pe Ion Caramitru, director general TNB şi preşedintele UNITER, în calitate de organizatori principali. Ediţia din 2016 se va desfăşura, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis, fiind organizată de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB – Centrul Cultural al Capitalei. AgenţiadeCarte.ro vă prezintă detalii despre programul şi evenimentele festivalului.

Ion Caramitru a fost cel care a deschis conferinţa de presă premergătoare festivalului: „Festivalul Naţional de Teatru este cel mai mare festival din punctul nostru de vedere din capitala ţării şi are peste 20 şi ceva de ani vechime. În ceea ce priveşte selecţia, în primul rând, şi organizarea împreună cu UNITER, aparţine directoarei festivalului, doamna Marina Constantinescu. Din program, majoritatea spectacolelor care vin din afara spaţiului teatral bucureştean se petrec în Teatrul Naţional unde se va centraliza întreaga activitate a festivalului.”

”Datorită parteneriatelor cu toate teatrele din Bucureşti jucăm timp de zece zile aproape la foc continuu în această capitală care deşi nu a câştigat titlul de capitală culturală europeană, pentru mine este o capitală culturală europeană. Această ediție a FNT este dedicată dansului și lui Miriam Răducanu”, a precizat Marina Constantinescu.

În continuare s-a vorbit despre cele patru spectacole de mare calibru invitate din străinătate în acest an, despre calitatea producţiilor româneşti selecţionate, dar şi despre seria de expoziţii, lansări de carte şi workshop-uri care întregesc conceptul festivalului.

Majoritatea spectacolelor vor avea subtitrare în limba engleză

FNT are în această ediţie ca axă principală dansul. Pe 21 octombrie, ora 20:00, la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mare,  Compania Ballet Preljocaj va prezenta un spectacol de dans, după un basm chinezesc, „Fresca“ / „La Fresque“. Pentru această ediție a festivalului, ajunge pentru prima dată în România și Carolyn Carlson, o artistă remarcabilă, coregrafă şi dansatoare, cu numeroase premii în lume, ale cărei spectacole –„Short Stories“ / „Scurte povestiri“  și „Now“ / „Acum“ (teatru-dans) – vor putea fi văzute pe 25 şi respectiv 27 octombrie.

Marina Constantinescu: „Eu nu cred că teatrul e în vreo criză, ci noi, oamenii traversăm crize. Teatrul nu poate schimba lumea, din păcate.”

În cadrul festivalului vor avea loc două workshopuri cu invitaţi de prestigiu: unul despre monoloagele lui Shakespeare, workshop care se va desfășura la Teatrul Național și va fi susținut de Michael Pennington  împreună cu Ion Caramitru (ambasador Shakespeare pentru România). Workshopul va fi bilingv. Celălalt workshop va fi un masterclass în filosofia poetică a corpului, condus de Carolyn Carlson.

Festivalul va cuprinde şi expoziţii inedite, expoziţia de picto-colaj „Shakespeare Ad infinitum. Expoziţie de picto impulsuri”, de Oana Maria Cajal, expoziţia ”Căciuleanu” dedicată coregrafului şi dansatorului Gigi Căciuleanu, vernisajul expoziţiei „Transmutaţii” a scenografului Dragoş Buhagiar, ce va avea lor la MNAR, spectacole de teatru radiofonic transmise de Radio România Cultural, lansări de carte, proiecţii de film.

La conferință au mai luat cuvântul câțiva dintre reprezentanții principalilor susținători ai festivalului: Ovidiu Miculescu, preşedintele SRR, Demeter András din partea TVR, Ministerul Culturii a fost reprezentat de doamna Irina Cajal și Institutul Cultural Român de domnul Radu Boroianu.

„FNT este unul dintre semnele puternice a capacităţii teatrului de a se reînnoi şi de a se prezenta lumii ca un semn marcant al capacităţii românilor de a sta cu fruntea sus”, a spus domnul Radu Boroianu, preşedintele ICR.

Mai multe detalii despre festival puteţi afla accesând pagina www.fnt.ro/ .

Simona IONIȚĂ

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508