De la ora 17:00, invitată la Poezie la prima vedere a fost Amelia Stănescu. Dan Mircea Cipariu a făcut un rezumat al zilelor anterioare şi al invitaţilor prezenţi în cadrul acestei secţiuni: 21 septembrie 2012, Ioan Matiuţ; 22 septembrie 2012, Ioana Greceanu; 23 septembrie 2012, Ioana Diaconescu. Amelia Stănescu a citit poeme din volumul recent apărut la Editura Brumar, intitulat “Aşternuturi de ploaie”, ediţie bilingvă (română-franceză), în traducerea lui Mădălin Roşioru. De asemenea, poemul “M-am reapucat de scris” a fost interpretat, în manieră hip-hop & blues, de Dan Mircea Cipariu.
“Începe să doară puţin” de Laura Dan, lansat la Rampa de Poezie şi Jazz
De la ora 17:30, la
Rampa de Poezie şi Jazz a fost lansat volumul dedicat lui Ioan Es. Pop, “
Începe să doară puţin” de
Laura Dan, Editura Tracus Arte, 2012. Alături de autoare s-au aflat Cosmin Perţa şi Dan Mircea Cipariu. “Am rămas surprins de felul în care Laura Dan încearcă să rescrie un anumit tip de biografism, dar fără atributele atroce ale poeziei 2000iste. Poemele Laurei Dan nu încearcă să deconspire o mare tulburare sufletească, cât regăsirea unui timp al mărturisirii şi al unei dicţiuni interioare în care păcatul este deja transformat în poezie. Nu întâmplător Ioan Es. Pop a recomandat-o editurii Tracus Arte”, a spus Dan Mircea Cipariu.
“Bănuiesc că ştiţi deja că, cel mai greu lucru pentru un poet este să
vorbească despre poezie, şi cu atât mai mult despre poezie bună. Cartea Laurei Dan a fost pentru mine una dintre cărţile pe care am mizat cel mai mult în ultima perioadă. Este, cu siguranţă, vorba despre o carte a unei interiorităţi, probabil narative, deşi dozele de lirism sunt puternice. (…) Textele Laurei Dan provoacă durere atunci când le citeşti. Este vorba de un personaj narator extrem de frământat, labil, care suferă într-o manieră pe care autorul reuşeşte să o transpună şi cititorului. ”, a spus Cosmin Perţa.
Evenimentul de lansare s-a încheiat cu o lectură din acest volum atât de comentat încă de la debut.
Horia Gârbea, la „Turnirul poeţilor” de la Efes
Imediat după lansare, Dan Mircea Cipariu a prezentat publicului două volume semnate de Horia Gârbea: “Pantera, sus pe clavecin” şi “Trecutul e o sărbătoare” de Horia Gârbea, apărute la Editura Tracus Arte. Horia Gârbea nu a putut fi prezent la lectura sa publică din cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii”, datorită unei invitaţii la un eveniment literar din străinătate, „Turnirul poeţilor”. Uniunea Scriitorilor din România organizează, în perioada 24-27 septembrie 2012, la Efes, Turcia, un inedit “turnir poetic” la care participă scriitori români din trei filiale ale USR: din Iaşi, Craiova şi Arad -Timişoara. Echipa poeţilor din Filiala Iaşi a USR este formată din scriitorii Adrian Alui Gheorghe, Gellu Dorian, Daniel Corbu, Adi Cristi, Cassian Maria Spiridon şi Lucian Vasiliu. Turnirul va consta în scrierea textelor la faţa locului, pe teme sugerate de un juriu de critici literari, coordonat de către preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, ambasadorul României la UNESCO, criticul literar Nicolae Manolescu. După trei runde de confruntări se vor acorda premii pentru “poetul turnirului”, pentru “popularitate” şi un premiu al celei mai bune echipe, prin cumularea voturilor. În program sunt prevăzute întâlniri cu poeţi din Grecia, din Turcia, Macedonia şi Bulgaria, recitaluri poetice comune, iniţierea unor proiecte de perspectivă în traducerea poeziei din zona Balcanilor.
Dan Mircea Cipariu a citit un poem din cel mai recent volum publicat de Horia Gârbea, la Editura Tracus Arte, încercând să intre în pielea personajului poemului “Trecutul – o sărbătoare”, poem ce dă, de altfel, titlul cărţii scrise de Horia Gârbea.
Poezie de NOUL VAL
De la ora 19:30, la Rampa de Poezie şi Jazz a avut loc lectura a cinci poeţi tineri:
Cătălina Bălan, Silvia T, Laura Dan, Radu Ianovi şi
Radu Niţescu. Moderatorul lecturilor a fost Cosmin Perţa.
“Cum eu mă simt tot mai bătrân, trebuie să vă fac o mărturisire: pe măsură ce îmbătrâneşti, te ramoleşti. Şi pe măsură ce te ramoleşti, începi să ai tot mai multe idei fixe. Una dintre ideile fixe pe care le-am dezvoltat în acest traseu al îmbătrânirii mele este că poezia bună trebuie obligatoriu să inducă un sentiment de nelinişte. La lectură sau la audiţie. Toţi poeţii care vor citi în seara aceasta sunt din perspectiva aceasta, cu siguranţă, nişte poeţi foarte buni.”, a deschis Cosmin Perţa evenimentul.
Au citit Cătălina Bălan, dintr-un posibil manuscris care se va intitula “Cutii” sau “Mustaţa lui Dali”, Silvia T, din volumul recent publicat la Tracus Arte, intitulat “L`enfant terrible”, Editura Tracus Arte, Laura Dan, din volumul de debut “Începe să doară puţin”, Radu Ianovi, din volumul “Dans cu spatele în întuneric”, Editura Tracus Arte, şi Radu Niţescu, din volumul de debut “Gringo”, publicat la Casa de Pariuri Literare.
Mâine, marţi, 25 septembrie 2012, de la ora 17:00, la secţiunea “Poezie la prima vedere”, este invitată Simona Grazia Dima, de la ora 18:00, la Rampa de Poezie şi Jazz, va susţine o lectură publică binecunoscutul poet Ioan Es. Pop, iar de la ora 19:30, publicul se va reîntâlni cu Poezia de Noul Val, cu poeţii: Raluca Ciochină,
Sorin Despot, Flaviu Predescu, Simona Simionescu, Emilia Zăinel şi Cristina Cîrnicianu.