spot_img

Ioana Diaconescu, Simona Popescu, Florin Iaru, Mihai Iordache & Sorin Romanescu, poezie şi jazz în „high defintion”

Sâmbătă, 23 septembrie 2012, ora 17:00, în Foaierul de lectură organizat în cadrul Festivalului Strada de C`Arte, sub auspiciile Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, în parteneriat cu Fundaţia Universitară „Carol I”, poeta Ioana Diaconescu a susţinut o lectură publică din volume tipărite, dar şi dintr-un volum în pregătire care va fi predat, în curând, la Editura Tracus Arte, Vertigo”. De la ora 18:00, publicul s-a putut întâlni, în cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii”, cu Simona Popescu, una dintre cele mai apreciate poete de astăzi, iar de la ora 19:30, la Rampa de Poezie şi Jazz , au susţinut un show poetic şi de jazz Florin Iaru acompaniat de Mihai Iordache & Sorin Romanescu. O seară în care poezia şi jazzul au fost prezentate în „high defintion”.

Ioana Diaconescu, poeme înainte şi după cenzură

Dan Mircea Cipariu a prezentat-o pe Ioana Diaconescu, precizând că, în acest moment, pe site-ul web AgenţiadeCarte.ro, criticul literar Daniel Cristea-Enache a citat la rubrica “No comment” un fragment din volumul „Scriitori în arhiva CNSAS” de Ioana Diaconescu, Fundaţia Academia Civică, 2012.

Secţiunea “Poezie la prima vedere” i-a adus până acum în faţa publicului, la cea de a doua ediţie a Străzii de C`Arte, pe scriitorii Ioan Matiuţ (21 septembrie 2012) şi Ioana Greceanu (22 septembrie 2012).

“Poetă, traducătoare, cercetătoare de istorie recentă, Ioana Diaconescu a fost redactor la Uniunea Scriitorilor, realizator la Radio România, consilier şi cercetător acreditat la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. A fost laureată a numeroase premii dintre care: Premiul Perpessicius al Academiei Române pentru ediţia critică Scrieri (vol I şi II) de Emil Botta, Editura Minerva 1981; Premiul ASB în 1996 şi 2001.”, a prezentat-o Dan Mircea Cipariu pe autoare. Autoarea a citit din volumele “Herb”, Editura Cartea Românească, 1987; “Tratat de amintiri neverosimile”, Editura Eminescu, 2000; “Caiet căzut pe mere”, Editura Eminescu, 2001. “Voi citi şi din volumele mele apărute înainte de 1989 pentru a vedea că cenzura nu a funcţionat întru totul – ea funcţiona în interiorul editurilor, existau şi cenzorii – dar cu toate acestea, datorită redactorilor de carte, precum Gabriela Adameşteanu, au putut să apară şi poeziile altfel interzise.”, a spus Ioana Diaconescu. Autoarea a mulţumit, totodată, că există o vizibilitate din ce în ce mai mare a poeţilor şi a poeziei în zilele noastre, că se poate crea un liant între ceea ce a fost şi s-a scris şi poezia actuală, că fiecare scriitor îşi poate găsi un loc şi un spaţiu de exprimare.

Cele mai frumoase poezii”, cu Simona Popescu şi căluţul ei de mare

De la ora 18:00, în cadrul secţiunii “Cele mai frumoase poezii”, invitată a fost scriitoarea Simona Popescu. Aceasta, cu o sinceritate debordantă, a spus că ei nu-i place, de fapt, să citească în public. “În principiu, cu cât îmbătrânesc mai mult, cu atât nu prea mai îmi place.” Evenimentul a fost moderat de Dan Mircea Cipariu, care a făcut o trecere în revistă a poeţilor invitaţi în cadrul Străzii de C`Arte, ediţia a II-a, să susţină lecturi sub titulatura “Cele mai frumoase poezii”: Vineri, 21 septembrie 2012 – au fost invitaţi Gabriel Chifu şi Adrian Popescu, Sâmbătă, 22 septembrie 2012 – a fost invitat Nicolae Prelipceanu.

Dan Mircea Cipariu a introdus-o pe Simona Popescu şi opera acesteia publicului. Acesta a precizat că Simona Popescu este, de asemenea, cea care s-a îngrijit şi a prefaţat colecţia “Gellu Naum” iniţiată de Editura Polirom, fiind o “specialistă în opera celui din urmă mare suprarealist”.

“Voi citi câteva poezii din volumul “Lucrări în verde sau Pledoaria mea pentru poezie” (2006), un poem de peste 300 de pagini pe care l-am scris pentru studenţii mei care nu mai vroiau să citească poezie”, a precizat Simona Popescu. Aceasta a citit un fragment intitulat “Pivniţă”, apoi a citit o poezie pe care a scris-o în această vară. “Vă rog să nu vă supăraţi dacă nu vă place ce scrie în poezia aceasta. Pe poeţi nu trebuie să vă supăraţi.”, a spus Simona Popescu. Autoarea a mai citit un poem intitulat “Căluţ de mare”, în premieră, explicând că, de altfel, singura bijuterie pe care o poartă este un căluţ de mare. Recitalul s-a încheiat cu poemul “Alegria” şi cu ovaţiile publicului prezent la eveniment.

High-fidelity, cu Florin Iaru & Mihai Iordache & Sorin Romanescu

Ca în fiecare seară, Rampa de Poezie şi Jazz a fost asaltată de public de la ora 19:00, devenind neîncăpătoare. Unul dintre cei mai cunoscuţi optzecişti, Florin Iaru, a susţinut un recital poetic alături de doi mari muzicieni de jazz, Mihai Iordache şi Sorin Romanescu. La standul amplasat la capătul Rampei de Poezie şi Jazz, publicul a putut achiziţiona CD-uri şi discuri semnate de Mihai Iordache. Dan Mircea Cipariu a făcut un rezumat al serilor anterioare, precizând că Florin Iaru şi-a dorit foarte mult să citească în compania lui Mihai Iordache, la saxofon, şi a lui Sorin Romanescu, la chitară. “Florin Iaru este unul dintre numele deja canonice ale poeziei noastre.”, a spus Dan Mircea Cipariu.

Printre poemele mult aşteptate ale scriitorului optzecist a fost şi „High-fidelity”: „Ne vom iubi ne vom iubi / în tristul high fidelity / tu vei pleca, eu voi trăi /urlând în high fidelity /ce puşcă grea ce haine gri  /Apoi în high fidelity / iluzii verbe zeci de mii
/ istorii high fidelity /şi vast ne va măcelări /copilul high fidelity // Şi tra la la şi tra la li”.

Recitalul poetic şi muzical a fost unul dintre cele mai aclamate de către public, spectatorii cerând amănunte despre scriitorii şi muzicienii care vor evolua pe scenă în serile următoare.

Programul RAMPA DE JAZZ ŞI POEZIE poate fi consultat la adresa web: https://www.agentiadecarte.ro/2012/09/rampa-de-jazz-si-poezie-cel-mai-important-desant-poetic-din-ultimii-ani/

Andra Rotaru

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508