spot_img

„Duelul viorilor trebuia să continue”

Scriitoarea şi publicista Angela Baciu a trimis pe adresa redacţiei AgenţiadeCarte.ro un amplu interviu cu doamna Oltea Şerban-Pârâu (critic muzical, redactor-şef Radio România Cultural şi Director artistic Orchestrele şi Corurile Radio) despre cea de a doua ediţie a evenimentului extraordinar Duelul Viorilor, care se va desfăşura în luna septembrie 2012 în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Este a doua ediţie a evenimentului extraordinar Turneul “Duelul Viorilor”, un proiect aşteptat de mulţi, care, sperăm să devină o tradiţie în lumea şi cultura muzicală românească. În câteva cuvinte, cum s-a desfăşurat prima ediţie ?

Se pare că la finalul primei ediţii publicul nu a putut să decidă care este câştigătorul între Stradivarius sau Guarnieri, chiar dacă a avut la dispoziţie în perioada 26 septembrie – 6 octombrie 2011 şi nu mai puţin de şase concerte care s-au desfăşurat la Tîrgu Mureş, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova, în faţa unor săli arhipline, în care s-au vândut bilete pe scaune suplimentare instalate pe scenă sau bilete în picioare. Consecinţa nu putea fi decât una singură. Duelul viorilor trebuia să continue, pentru că publicul din ţară avea nevoie să fie provocat el însuşi la un duel cu propria inerţie, pentru a face neîncăpătoare sălile de concert. Aşadar, Stradivarius şi Guarneri – două viori de colecţie – şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor duela arbitraţi de pianistul Horia Mihail în contextul celei de-a Doua ediţii a Turneului Naţional ”DUELUL VIORILOR”. Între 12 şi 25 septembrie 2012, cei care nu au avut ocazia să participe la prima ediţie, vor putea să se bucure de sunetul extraordinar al celor două viori de colecţie într-un repertoriu atractiv, în oraşele Galaţi, Iaşi, Bacău, Piteşti, Bucureşti, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Cluj-Napoca.

Ce aşteptări aveţi de la ediţia din acest an? Cu ce parteneri culturali lucraţi şi din cine este formată echipa organizatorică?

Aşteptăm din nou săli arhipline şi cât mai multe transmisiuni de radio şi televiziune, pentru că în fond acest proiect este iniţiativa Radio România Cutural şi a asociaţiei culturale „Accendo”, aşadar a pornit dinspre o instituţie care îmbină presa şi cultura. În echipa care organizează Duelul viorilor se află în primul rând Horia Mihail, cel de numele căruia, ca artist, se leagă şi alte proiecte comune precum Pianul călător, Cele trei dive, Flautul de aur, Vioara lui George Enescu la sate, dar şi mai mulţi colegi de la Radio România Cultural şi de la Orchestrele şi Corurile Radio ale căror nume pot fi găsite pe site-ul proiectului www.duelulviorilor.ro, un grup entuziast şi eficient.

Sunteţi directorul postului Radio România Cultural şi cronicar muzical, sunteţi în acelaşi timp şi manager, dar şi artist aplecat spre frumos şi muzică. Cum împletiţi cele două direcţii?

Cu o atenţie distributivă pe care mă bazez, cu o viteză de reacţie care este esenţială în zilele noastre şi cu ajutorul colegilor mei, fără de care nimic nu ar fi posibil. Viaţa mea se petrece între biroul de la radio, sălile de concert şi familie, cu care nu de puţine ori împart timpul petrecut la concerte sau spectacole.

Publicul mai este interesat, mai are timp, mai vibrează atunci când aude de organizarea unui eveniment muzical, când are posibilitatea să se relaxeze în faţa unui recital sau a unui instrument muzical? Mai există public în sălile de spectacol şi acasă, în spatele radioului?

Am constatat că atunci când propui… poveşti interesante, iubitorii de muzică şi chiar cei mai puţin familiarizaţi cu domeniul vor părăsi cu plăcere confortul propriilor case pentru a participa la contactul direct cu emoţia sălii de concert. Am simţit nemijlocit atmosfera incendiară din Sala Radio din Bucureşti sau din Sala Capitol din Timişoara, cele mai mari ale turneului de anul trecut, care au găzduit peste 1000 de oameni atât în sală, cât şi pe scenă, printre care foarte mulţi tineri. Am stat de vorbă atât cu profesionişti, cât şi cu melomani, cu toţii absolut încântaţi că unor violonişti de talia lui Liviu Prunaru sau Gabriel Croitoru li s-a creat contextul de a avea un public atât de numeros la un recital. Am simţit că astfel de iniţiative trebuie să continue şi trebuie să fie tot mai numeroase, pentru a nu limita notorietatea domeniului la un singur oraş sau la un singur muzician român. Cei care nu au şansa de a avea Duelul viorilor la ei în oraş, sunt convinsă că se vor afla pe frecvenţele Radio România Cultural oriunde în România pe 19 septembrie de la ora 19, pentru a asculta acest concert.

Radio România Cultural este un post aproape de sufletul celui ce ascultă, îl face să fie mai aproape de muzică, teatru, poezie; vă cunoaşteţi publicul şi cerinţele acestuia? Ce proiecte mai pregătiţi pentru 2012 – 2013 ?

În afara emisiunilor noastre mai noi şi mai vechi, însoţim şi de această dată sezonul ce începe în septembrie şi se încheie în iunie cu o serie de proiecte care au legătură cu lumea teatrală, cu cea literară şi, evident, cu cea muzicală. Dacă despre o parte dintre proiectele muzicale am vorbit mai sus, pot să vă mai spun că Radio România Cultural organizează două interesante proiecte educative intitulate Ora de educaţie muzicală şi respectiv Ora de educaţie teatrală în şcoli şi licee, dar şi concursuri precum Drumul spre celebritate, proiecte de popularizare a ştiinţei precum Cafeneaua de ştiinţă şi nu numai.

Cum arata o zi din viata Dvs.?

Puţin după ora 8 intru în radio, alternez răspunsul la emailuri cu discuţiile cu colegii mei, cu întâlnirile cu partenerii culturali, numeroşi, cu care lucrez, fie ei din Bucureşti, din ţară şi din străinătate, încerc să nu las pe mulţi să mă aştepte şi cât de repede reuşesc mă îndrept seara spre familia mea, din care fac parte şi două fetiţe de 5 şi 8 ani şi care are mare nevoie de mine. Seara, se întâmplă frecvent să mergem toţi la spectacole sau concerte, ceea ce se poate întâmpla şi în week-end.

Şi, să încheiem vorbind tot despre “Duelul viorilor”, ce aveţi pregătit nou pentru această ediţie şi cu ce va fi surprins iubitorul de muzică?

Pentru cine nu i-a auzit niciodată va fi suprinzător, pentru cei care îi cunosc cred că va fi o confirmare şi citez aici dintr-o cronică pe care o scriam anul trecut :

„Căldura şi gravul învăluitor ale viorii Guarneri del Gesu „Catedrala”, puse măiestrit în valoare de Gabriel Croitoru, şi-au disputat locul în sufletul ascultătorilor cu luminozitatea şi alura zveltă a sunetului Stradivarius condus cu inteligenţă de Liviu Prunaru, stârnind ovaţii atât în evoluţiile însoţite cu discreţie şi spirit de Horia Mihail la pian, cât şi în cele în care au cântat împreună.”

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508