spot_img

Marta Petreu, Mireille Rădoi, Viorica Nişcov, Lucian Dan Teodorovici-printre laureaţii primei ediţii a Galei Industriei de Carte din România

Vineri, 11 mai 2012, ora 18:30, în Aula Bibliotecii Naţionale a României (Bdul Unirii nr. 22, Bucureşti), a avut loc prima ediţie a Galei Industriei de Carte din România „Bun de Tipar”. Un juriul format din Eugen Negrici (preşedinte), Ioan Stanomir (eseist), Simona Kessler (Simona Kessler International Copyright Agency), Florin Bican (Institutul Cultural Român), Daniel Nazare (Directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”, Brşov), Liviu Moraru (specialist / tipografie) şi Dinu Dumbrăvician (Universitatea Naţională de Arte) – a selectat finaliştii primei ediţii. „Bun de Tipar. Gala Industriei de Carte din România“ şi-a propus să marcheze reuşitele anuale ale industriei editoriale autohtone, să atragă atenţia publicului asupra celor mai bune produse editoriale româneşti, în contextul în care se vorbeşte tot mai mult de o criză a lecturii, a cărţii sau a literaturii de calitate.

Evenimentul a fost deschis de Irina Păcuraru, cunoscută publicului datorită documentarelor şi talk-show-urilor prezentate la TVR 1. Aceasta a precizat că „totul este în premieră” , că şi „valoarea are nevoie de ierarhii”.

Preşedintele juriului, Eugen Negrici a spus că se simte „confortabil pentru că îi are în faţă pe camarazii săi care luptă pentru salvarea cărţii”.

Prima categorie şi primul premiant în cadrul Galei a fost prezentat de Liviu Papadima. Categoria Cea mai bună librărie a avut mai mulţi câştigători: Librăria Cărtureşti (premiul i-a fost înmânat lui Şerban Radu, co-fondator al librăriilor Cărtureşti); Compania de Librării Bucureşti (premiu înmânat lui Iulian Niţu); Librăria Humanitas „Constantin Noica” (Sibiu).

Categoria Cea mai bună tipografie a fost prezentată de Ioan Matei, şef serviciu Cultură Scrisă şi Biblioteci din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, iar premiul a revenit Tipografiei Monitorul Oficial. Din partea Tipografiei Monitorul Oficial, premiul a fost ridicat de Gheorghe Popa, care a mulţumit juriului, mai ales pentru confirmarea unei tradiţii începute la 20 decembrie 1832, sub redactarea lui I. H. Rădulescu.

În cadrul Galei au fost prezentate câteva momente speciale, cu personalităţi din domeniul industriei de carte: doamna Georgeta Munteanu, care a vorbit despre Librăria Sadoveanu şi despre publicul care intră în librării, de ieri şi de astăzi; graficianul Done Stan; eminenta traducătoare Antoaneta Ralian; ilustratorul de carte Vasile Olac; doamna Ioana Dragomirescu Mardare, ilustrator de carte.

Premiile la categoria Cea mai bună bibliotecă au fost înmânate de Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene George Bariţiu din Braşov. Acestea le-au revenit Bibliotecii Judeţene Timiş (premiu înmânat lui Tudor Creţu, directorul bibliotecii) şi Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti, premiu înmânat doamnei Mireille Rădoi, directoare a BCU.

La categoria Cea mai bună carte netipărită (E-book), premiile au fost înmânate de Dragoş Stanca. Au fost trei premianţi: Proiectul de eBook al Elefant.ro, premiu ridicat de Vlad Puescu; Cartier, pentru „Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor ” de Lewis Carrol, premiu ridicat de Florin Ungureanu, şi Proiectul de eBook al LiterNet.ro, premiu ridicat de Răzvan Penescu.

La categora Cea mai bună carte netipărită (audiobook), premiile au fost prezentate de binecunoscutul om de televiziune Virgil Ianţu. Premiat al acestei secţiuni a fost audiobookul „Plugarul şi moartea” de Johannes von Tepl, în traducerea lui Marin Tarangul şi lectura lui Andrei Pleşu, Humanitas Multimedia, iar menţiunea specială a juriului: Colecţia “Lecturi pe întuneric” (Casa Radio), premiu ridicat de Daria Ghiu.

Categoria Cea mai frumoasă carte (concept grafic) a fost prezentată de Pavel Şuşară, iar premiul i-a revenit volumului „Găsiţi şi pierduţi / Found and lost” de Nicu Ilfoveanu, Octav Avramescu – concepţie grafică: Nicu Ilfoveanu, Asociaţia de Artă Ilfoveanu.

Categoria Cea mai frumoasă carte (carte ilustrată) a fost prezentată de Mircia Dumitrescu, care a anunţat câştigătorul: „Grafica fără computer. Vol. 2: Litere. Desen, relief, volum” – concepţie: Carla Duschka, Ciprian Isac, Atelierul de Grafică.

Una dintre cele mai îndrăgite prezenţe din cadrul Galei, scriitoarea Ioana Nicolaie, a prezentat categoria Cea mai bună carte pentru copii şi tineret. Premiul i-a revenit volumului „Vise despre case. Carte de poveşti pentru copii şi părinţi” de Eliza Yorkina, Igloo.

Categoria Cea mai bună traducere a fost una dintre cele mai dificile pentru juriu şi alegerile sale. Această categorie a fost prezentată de Simona Kessler, iar premiul i-a revenit Vioricăi Nişcov, traducătoarea volumului „Cartea Roşie” de C.G. Jung, Editura Trei.

Categoria Cea mai bună carte a anului a fost prezentată de Carmen Muşat. Premiul pentru beletristică i-a fost înmânat Martei Petreu pentru volumul „Acasă, pe Câmpia Armaghedonului „, Editura Polirom.
La categoria Cea mai bună carte a anului (non-ficţiune), premiul i-a revenit lui Lucian Boia şi volumului „Capcanele istoriei „, Editura Humanitas.

De asemenea, au fost acordate Premiile Evenimentul Zilei pentru Cea mai bună carte a anului, premiu ce i-a revenit lui Lucian Dan Teodorovici pentru volumul „Matei Brunul”, Editura Polirom.

Categoria Cea mai bună colecţie a fost prezentată de Denisa Comănescu, director editorial Humanitas Fiction. Premiul a revenit Editurii Art pentru colecţia „Prima dată”, şi a fost înmânat Laurei Albulescu.

La  Categoria Best-seller (cel mai bine vândut titlu), premiul i-a revenit volumului „Despre frumuseţea uitată a vieţii“ de Andrei Pleşu, Editura Humanitas, iar la Categoria Best-seller (cel mai popular autor), premiul i-a revenit lui Dan Puric.

Una dintre surprizele serii a fost Categoria Best New Entry (edituri). Premiul i-a revenit Editurii Casa de Pariuri Literare (editor: un cristian), înfiinţată în 2010, cu o ofertă valoroasă de volume şi autori români. De asemenea, a fost premiată Editura Mac Mac, singura editură ecologică din România.

Seara s-a încheiat în ropote de aplauze, scriitoarea Nora Iuga prezentând Categoria Best New Entry (librării). Alături de Nora Iuga au urcat pe scenă Laura Albulescu şi Ion Barbu, cei care au făcut ca Librăria Bastilia din Bucureşti să fie una dintre cele mai îndrăgite locaţii de cultură din Capitală.

Mai multe informaţii la pagina web: https://www.agentiadecarte.ro/2012/05/se-vor-decerna-premiile-primei-editii-a-galei-industriei-de-carte-din-romania-bun-de-tipar/

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508