spot_img

OPERA SCRISĂ. RO- Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor a fost anunţată în Monitorul Oficial

Miercuri, 4 aprilie 2012, Monitorul Oficial a publicat decizia ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) privind avizarea constituirii şi funcţionării organismului de gestiune colectivă „OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor“. Această decizie a fost consemnată în Monitorul Oficial nr. 0225 din 04 Aprilie 2012, Actul nr. 8 din 02 Februarie 2012. Noua Asociație OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor va fi coordonată de scriitorul, jurnalistul şi Preşedintele Secţiei Poezie a ASB, Dan Mircea Cipariu. AgenţiadeCarte.ro este partener media al OPERA SCRISĂ.RO. Redăm scrisoarea semnată de Dan Mircea Cipariu despre OPERA SCRISĂ.RO, adresată autorilor:

„Îmi face o mare bucurie să vă anunţ faptul că a fost înfiinţată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, cu acordul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Asociaţia OPERA SCRISĂ. RO – SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR. Această veste formidabilă a fost consemnată în Monitorul Oficial nr. 0225 din 04 Aprilie 2012, Actul nr. 8 din 02 Februarie 2012, Emitent: Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, Decizie privind avizarea constituirii şi funcţionării organismului de gestiune colectivă „OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor“. De astăzi, 4 aprilie 2012, coordonez în mod oficial Asociația OPERA SCRISĂ. RO – Societatea de Gestiune a Drepturilor de Autor.

Astfel, deţinătorii de drepturi de autor pentru opere scrise, fie că e vorba de carte beletristică, ştiinţifică, info-educaţională, de divertisment, hobby, travel sau loisir, vor putea fi beneficiarii sumelor ce se colectează anual din taxa pe copie privată, din remuneraţia încasată de la utilizatori – radiouri şi televiziuni, din gestionarea dreptului de retransmitere prin cablu şi internet, din împrumutul public.

Practic, autorii cu o carte publicată ce are ISBN sau autorii de articole în reviste de specialitate ce au ISSN vor primi bani pentru drepturile patrimoniale de autor aferente operei (operelor) sale sau contribuţiilor la opere al căror (co)autor este, după cum urmează: reproducerea și difuzarea operei; emiterea unei opere prin orice mijloc ce servește la propagarea fără fir a semnelor, sunetelor sau imaginilor, inclusiv prin satelit; transmiterea unei opere către public prin fir, cablu, fibră optică sau prin alt procedeu; retransmiterea nealterată, simultană și integrală a unei opere prin oricare dintre mijloacele amintite, de către un organism de emisie, diferit de organismul de origine a operei radiodifuzate sau televizate; difuzarea secundară; comunicarea publică, direct sau indirect, prin orice mijloace; prezentarea într-un loc public, prin intermediul oricăror mijloace, a unei opere radiodifuzate sau televizate; medierea contractelor cu terții utilizatori; traducerea operei; adaptarea; reprezentarea teatrală a operei; fixarea, reproducerea și vânzarea operei în înregistrări sonore sau audiovizuale; orice transformări ale operei.

OPERA SCRISĂ. RO-SOCIETATE DE GESTIUNE A DREPTURILOR DE AUTOR îşi desfăşoară activitatea potrivit art.123, art.124 şi următoarele din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi a drepturile conexe cu modificările şi completările ulterioare şi O.G. nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii.
Împreună cu o echipă de profesionişti, voi garanta pentru respectarea intereselor legitime ale autorilor de opere scrise sau ale titularilor de drepturi de autor din domeniul operelor scrise. Am în vedere, în primul rând, proceduri clare şi transparente de repartizare a sumelor colectate. Autorii vor primii 85% din sumele colectate, iar administraţia OPERA SCRISĂ. RO va primi 15% din ceea ce va colecta!

Vom oferi o vizibilitatea importantă autorilor prin publicarea pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO a operelor lor în registrul de opere, precum şi în registrul autorilor. Fiecare autor va putea să îşi promoveze cărţile pe pagina web OPERA SCRISĂ. RO, cu note bio-bibliografice, proiecte în curs de apariţie, extrase din opere. Astfel, va creşte eficacitatea difuzării şi promovării publice a operelor scrise, având în vedere multitudinea lucrărilor căutate de utilizatorii de Net (prin consultarea repertoriului și obținerea dreptului de utilizare).

Ne dorim să realizăm cu această nouă organizaţie de gestiune a drepturilor de autor o cultură organizaţională modernă şi eficientă pentru autorul de carte.
Nu întâmplător, deviza OPERA SCRISĂ. RO va fi: AI CARTE, AI PARTE!
În documentul ataşat, veţi găsi Mandatul de Gestiune pe care să îl completaţi, dacă doriţi să fiţi reprezentat de OPERA SCRISĂ. RO.

Completarea Mandatului de Gestiune se va face în format electronic. După ce va fi completat electronic, se vor tipări două exemplare de către autor şi vor fi semnate de către acesta. Un exemplar completat electronic, tipărit şi scanat cu semnătura autorului va fi trimis pe adresa de e-mail cipariu@yahoo.com. Exemplarul în orginal va fi trimis OPERA SCRISĂ. RO fie prin poştă, fie dat coordonatorilor zonali ai OPERA SCRISĂ. RO. Primii 1000 de autori care vor trimite mandatele de gestiune completate nu vor plăti taxă de înscriere și taxă de membru pentru un an de zile! Puteți trimite aceste mandate completate începând cu data de 5 aprilie 2012!

Din echipa executivă OPERA SCRISĂ. RO fac parte Cristina POTERĂŞOIU (administrator general), Andra ROTARU (coordonator comunicare şi relaţii publice), Mihai ZGONDOIU (art director), Adriana Cocic-Lucaciu (web master), Cristina COLDA-ZECA (desk info). Până în acest moment, avem coordonatori zonali OPERA SCRISĂ.RO pentru Timişoara (Robert Şerban), Arad, Oradea, Deva (Ioan Matiuţ), Caraş-Severin (Liubiţa Raichici), Baia Mare, Satu Mare (Crina Bud), Galaţi, Brăila (Florina Zaharia), Constanţa (Amelia Stănescu), Harghita, Covasna (Sántha Attila), Neamț (Carmen Şerban-Năclad), Argeș (Nicoleta Grigore) şi Bucureşti (Ion Cristescu). Dacă sunt autori care pot coordona o zonă geografică OPERA SCRISĂ.RO, îi rog să-mi dea un semn.” (Dan Mircea Cipariu, Preşedinte OPERA SCRISĂ.RO)

Cei care vor să se înscrie în OPERA SCRISĂ.RO pot descărca de aici formularul de MANDAT DE GESTIUNE OPERA SCRISA, precum şi de la pagina de Face Book, intitulată OPERA SCRISĂ. RO

Pentru consultarea statutului OPERA SCRISĂ. RO sunteţi rugaţi să scrieţi la adresa cipariu@yahoo.com

Articole recomandate

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508