spot_img

CNA trebuie să oprească propaganda politică de zi cu zi pe care OTV o face PP-DD!

AgențiadeCarte.ro publică o Scrisoarea deschisă semnată de scriitorul și jurnalistul Dan Mircea Cipariu adresată președintelui Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), dl. Răzvan Popescu, prin care solicită oprirea propagandei politice de zi cu zi pe care OTV o face PP-DD. Scrisoarea poate fi semnată de către toate organizațiile non-guvernamentale și de către toți cei care susțin acest demers.

Domnule Președinte al CNA,

Deși cazul OTV – PP-DD este cunoscut opiniei publice și Consiliului CNA, asistăm, zi de zi, la o campanie și o propagandă politică fără precedent pentru PP-DD, în afara prevederilor legale, ale deontologiei și bunului simț. OTV nu este doar organul de presă al unui partid politic, ci a devenit, fapt de neînchipuit pentru o țară europeană, locul de racolare a membrilor săi de partid și al unor ședinte de partid. Principiile și obligațiile din Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, precum și a Deciziei CNA 38 din 18 februarie 2003, care interzice publicitatea politică cu excepția perioadelor de campanie electorală, sunt încălcate ori denunțate, zi de zi, de OTV – PP-DD. Vă amintesc câteva dintre prevederile legale necesare pentru a analiza programele propagandistice ale postului de televiziune și ale partidului aflate sub conducerea domnului Dan Diaconescu. OTV – PP-DD nu asigură pluralismul politic și informarea obiectivă a publicului prin reprezentarea corectă a faptelor și evenimentelor; nu favorizează libera formare a opiniilor (articolul 3); nu încurajează și facilitează exprimarea pluralistă a curentelor de opinie, nu reflectă campaniile electorale în mod echitabil, echilibrat și imparțial (articolul 26 și 27); OTV – PP-DD aduce ofense convingerilor politice ale telespectatorilor (articolul 29). De asemenea, amintesc aici Decizia CNA nr. 38 din 18 februarie 2003 privind publicitatea politică și publicitatea referitoare la exercitarea unor profesii: „Publicitatea politică este interzisă cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.

Domnule Preşedinte al CNA,

În temeiul articolului 88 din Legea 504/2002, vă solicit, urmare a acestei Scrisori deschise, să vă exercitaţi activitatea de control faţă de încălcarea repetată a legii de către OTV – PP-DD. Decizia firească a CNA este oprirea fără echivoc şi alte subterfugii a propagandei politice de zi cu zi pe care OTV o face PP-DD. Lipsa unei astfel de reacţii va acredita ideea de complicitate a CNA cu un pseudojurnalist şi pseudopolitician.

În speranţa rezolvării cu celeritate a solicitării noastre,

Dan Mircea CIPARIU,
Scriitor, preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART, publisher-ul www.agentiadecarte.ro

Scrisoare deschisă adresată Domnului Răzvan Popescu, Preşedintele CNA

Susţin această Scrisoare deschisă:
Mihai Zgondoiu, artist vizual, coordonatorul galeriei Atelier 030202
Dorina Cioplea, artist vizual, editor coordonator www.agentiadecarte.ro
Andra Rotaru, scriitor, editor coordonator www.agentiadecarte.ro

*

În urma scrisorii deschise, Răsvan Popescu- Preşedintele CNA- a răspuns, precizând sancţiunile aplicate postului OTV, precum şi constatările consiliului CNA. Redăm integral răspunsul domnului Răsvan Popescu:


“Domnului Dan Mircea Cipariu, scriitor, Preşedinte al Asociaţiei EURO CULTURART

Stimate domnule Preşedinte,

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit adresa dumneavoastră nr. 4195 din 16.03.2012 (revenire la adresa nr. 3913 din 12.03.2012), prin care ne informaţi  cu privire la Scrisoarea deschisă adresată Preşedintelui CNA, scrisoare publicată pe site-ul www.agentiadecarte.ro, cu titlul “CNA trebuie să oprească propaganda politică de zi cu zi pe care OTV o face PP-DD!
Precizăm mai întâi că postul OTV a fost sancţionat de către CNA de mai multe ori pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului, ajungându-se la aplicarea unor amenzi în cuantum de 100.000 de lei, prin Deciziile nr. 290/29.03.2011 şi nr. 376/19.05.2011, precum şi la obligarea de a difuza timp de 10 minute numai textul deciziei de sancţionare, prin Deciziile nr. 585/04.10.2011 şi nr.  35/19.01.2012 (text afişat de post pe 20.01.2012). Începând cu data de 21.01.2012 până în data de 11.03.2012, Direcţia de monitorizare a CNA a întocmit un nou Raport cu privire la modul în care sunt difuzate la OTV diferite tipuri de mesaje cu caracter politic.
Art. 139 stipulează:  „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”.
În şedinţa publică din data de 15.03.2012, raportul de monitorizare a fost analizat de membrii CNA care au decis sancţionarea postului de televiziune OTV cu obligaţia de a difuza timp 3 ore, sonor şi vizual, în intervalul orar 18.00 – 21.00, numai textul deciziei de sancţionare emise de CNA, pentru încălcarea prevederilor art. 139 din Codul audiovizualului.
Această sancţiune aspră a fost aplicată cu respectarea condiţiei prevăzute de art. 95 alin. (2) lit. b) din Legea audiovizualului nr. 504/2002,  condiţie potrivit căreia aceasta putea fi aplicată numai gradual şi numai după ce, în prealabil, radiodifuzorul a mai fost sancţionat de cel puţin două ori cu obligaţia de a difuza timp de 10 minute, numai textul deciziei de sancţionare.
Consiliul a constatat că, deşi radiodifuzorul a fost sancţionat atât cu amenzi, cât şi cu obligarea de a difuza timp de 10 minute, între orele 19.00 şi 19.10, numai textul deciziei de sancţionare, a continuat să transmită în afara campaniei electorale, atât pe banda tip “News Alert”, cât şi în cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” difuzate în perioada 20.01 – 11.03.2012, publicitate cu caracter politic, fapt interzis de legislaţia audiovizuală, în afara campaniilor electorale.

Cu consideraţie,

Preşedinte CNA,
Răsvan Popescu”

Întocmit: Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul
Şef Birou, Mihaela Tică

Articole recomandate

3 COMENTARII

  1. Cum pot subscrie la acest demers? Va sustin!
    Maria Dobrescu, jurnalista, presedinte AJSMER „Europa 21”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508