spot_img

„USR nu se află nici în criză, nici în vrie!”

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România (USR) a dat publicităţii pe pagina web www.uniuneascriitorilor.ro un „Raport de activitate al USR” pentru primul semestru al anului 2011. Raportul USR vine să răspundă, astfel, „acuzaţiilor din ultima vreme ale unor membri ai USR, nemulţumiţi de o pretinsă lipsă de transparenţă a conducerii”. AgenţiadeCarte vă prezintă textul Comunicatului USR.


Comitetul Director, cu participarea preşedinţilor de Filiale, din 19 iulie 2011 a fost informat de activitatea USR şi a Filialelor din primul semestru al anului 2011. Reuniunea a fost convocată şi în ideea de a răspunde acuzaţiilor din ultima vreme ale unor membri ai USR, nemulţumiţi de o pretinsă lipsă de transparenţă a conducerii. Menţionăm că informaţiile cu pricina au fost aduse periodic la cunoştinţa Comitetului Director şi ale Consiliului USR şi publicate pe site-ul USR. S-a considerat necesară reluarea lor tocmai spre a elimina orice suspiciune legată de lipsă de activitate a USR (aceasta fiind cea mai blândă dintre acuzaţii, pe celelalte lăsându-le pe seama conştiinţei celor care le-au făcut!).

În programul actualei conduceri a USR s-a aflat redefinirea raporturilor dintre USR şi statul român, cu alte cuvinte, punerea statului în faţa obligaţiilor care îi revin prin lege referitoare la cultura vie de azi, patrimoniul de mâine. Din decembrie 2010, guvernul României a început alocarea unei sume imporatante pentru susţinerea publicaţiilor culturale, ale USR, ca şi ale altor Uniuni de Creatori. În aceste condiţii, USR poate finanţa în totalitate revistele România literară, Luceafărul de dimineaţă, Viaţa Româneacă, Ramuri, Orizont, Helikon, Steaua, Convorbiri literare, Apostrof, aflate în proprietatea sa. De asemenea, USR sprijină financiar şi revistele Secolul XXI, Euphorion şi Memoria. Prin fonduri atrase, USR a reuşit, într-un an de austeritate, să mărească la un nivel decent salariile angajaţilor revistelor, precum şi fondul de colaborări. Trebuie reamintit şi faptul că USR a încheiat anul financiar trecut fără pierderi sau datorii.

În pofida crizei, care n-a cruţat nici USR, au fost menţinute indemnizaţiile de merit (ba chiar sporite ca număr) şi suplimentul de pensie. Un nou proiect al legii taxei de timbru, iniţiat de USR, menit, între altele, să împiedice frauda fiscală, şi să corecteze textul anterior, devenit insuficient o dată cu diversificarea tipurilor de carte şi de difuzare, a trecut de votul Senatului şi se numără printre urgenţele Camerei Deputaţilor în sesiunea din toamnă.

USR a reuşit să finanţeze, din fonduri proprii sau atrase, un număr de programe, chiar dacă mai puţine decât înainte de 2008. E vorba de premiile anuale, cele mai importante din punct de vedere profesional din ţară şi totodată într-unul din cuantumurile cele mai ridicate, de lecturile publice (200 în 2011), de indemnizaţiile de călătorie în străinătate ale membrilor USR invitaţi de asociaţii, instituţii sau persoane în interes literar (46 de indemnizaţii în acest an) sau de schimburi culturale (5 în 2011). Alte programe, unele cu sprijinul autorităţilor locale, au fost: Colocviul anual al tinerilor scriitori de la Alba Iulia, o expoziţie itinerantă cu fotografii ale lui Ion Cucu, două ediţii, în Bucureşti şi în ţară, ale Târgului alternativ de carte, Lansările de la Miezul Nopţii, cu ocazia Nopţii Muzeelor, la care au trecut prin sediul USR peste 800 de persoane, Festivalul Eminescu de la Botoşani, Festivalul Arghezi de la Tg. Jiu, Festivalul Bacovia de la Bacău, Festivalul internaţional din zonele de confluenţă etnică de la Timişoara, Serile Antares de la Galaţi, Congresul Naţional de poezie de la Botoşani, Zilele „Convorbirilor literare” de la Iaşi, Tabăra de creaţie de la Săvârşin, Colocviul „Iustin Panţa” de la Sibiu,Simpozionul „Cercul literar” de la Sibiu, A doua ediţie a colocviului de literatură pentru copii şi tineret „Cezar Petrescu” de la Buşteni, finanţat de USR şi primăria oraşului gazdă, manifestări permanente precum Clubul Drmaturgilor şi Clubul de proza ale ASB, ultimul în colaborare cu MNLR. USR a alocat acestor din urmă programe aproape 70.000 de lei. Să nu uităm programe care nu ne-au costat nici un leu cum ar fi Ora de română, prin care nouă scriitori din toate generaţiile s-au întâlnit cu elevi şi profesori sau Conferinţe ale unor scriitori reputaţi în Sala cu Oglinzi de la sediul central al USR, A doua ediţie a Colocviului de literatură SF şi Fantasy şi iniţierea premiilor „Ion Hobana” de către ASB, cu sprijinul MCPN, şi prima ediţie a Colocviului secţiei de critică al ASB, finanţat de Primăria sectorului 2 BUcureşti . Am continuat şi concursul de manuscrise pentru tineri sub 35 de ani, operele selectate urmând a fi tipărite de Cartea Românească.

Unul dintre cele mai importante evenimente anuale este „Festivalul Zile şi Nopţi de Literatură” de la Neptun-Mangalia, festival cu participare internaţională, aflat în iunie 2011 la a 10-a ediţie, cu premii în valoare de 15.000 de euro, din care MCPN şi Primăria Mangalia au acoperit 13.000 iar USR 2.000. Un alt contributor tradiţional a fost Institutul Cultural Român. Reamintim că Marele Premiu a revenit anul acesta lui Milan Kundera şi că, printre laureaţii din alţi ani, se numără doi laureaţi Nobel.

USR a acordat ajutoare sociale, unele de urgenţă, membrilor săi sau urmaşilor lor în valoare de aproximativ 130.000 lei.

Au fost încheiate lucrările de renovare şi de amenajare a spaţiului de la Casa Vernescu din Calea Victoriei 133.

Acestea şi altele sunt dovada faptului că USR nu se află nici în criză, nici în vrie, după cum au afirmat unii dintre contestatarii noştri. Le ţinem tuturor la dispoziţie datele necesare. Totul, fireşte, cu prezumţia de bună credinţă din partea celor pe care îi preocupă, dintr-un motiv sau altul, soarta USR.
Comitetul Director al USR

Articole recomandate

5 COMENTARII

  1. Ceea ce voiam de mult să observ este faptul că scriitorii, mulți dintre ei, practică publicistica fără a fi trecut prin presa cotidiană. În principiu nu e nici o nenorocire, dimpotrivă, bravo lor că au scăpat de această corvoadă. Doar că jurnalistica de cotidian, dacă nu e practicată pe la publicațiile de scandal, te învață un lucru: că, înainte de a da ceva la tipar, trebuie să te informezi din cel puțin trei (hai două, pentru cazurile mai grele) surse și să afirmi ceea ce ai verificat, incluzând și declarația celui incriminat (dacă e cazul). Din păcate, o seamă de scriitori se reped să publice chestii care li se par senzaționale, auzite pe la cine știe ce crâșmă veselă sau tristă și crezând că au dat mari lovituri. Mulți și-au făcut chiar un nume din asemenea mizerii, care se constituie în calomnii și care chiar pot atrage procese de presă, căpătând prestigiu, desigur, în ochii altor naivi în ale presei. În literatură o fi posibil să scrii după ureche, dar atunci când declari, de pildă, că USR e în vrie sau se prăbușește, când declari că USR a pierdut sediul de pe Calea Victoriei pentru că președintele n-a fost atent sau a fost, Doamne ferește, interesat, ai trecut din domeniul presei literare, cu visări și cu iluzii, în cel al presei de informație, iar aici asemenea derapaje, ca să nu le spun altfel, îți pot atrage chiar procese în justiție. Așa că nu trebuie să se pameze cine știe cine că un calomniat își permite să-l dea în judecată pe calomniator. Ce dacă sunt scriitori? Asta nu e în cestie, vorba clasicului, într-o asemenea afacere, cei doi devin simpli cetățeni, care se pot adresa legii pentru a stabili cine minte și cine are dreptate. Poate că asta nu are legătură directă cu ședința de mai sus a C. Dir. al USR, dar cu atacurile împotriva USR, practicate sistematic și dezinformator de anumiți membri ai ei (ai USR vreau să spun) are. Atenție, dragi colegi, la deontologie, dacă ați auzit vreodată de asta.

  2. Dincolo de crizele mai mici şi mai mari, e oare posibil ca USR să aibă şi mici probleme organizatorice şi mai ales de diplomaţie şi politeţe elementară? Cum vă axplicaţi că până azi, 26.07.2011 nu s-a găsit de cuviinţă să se publice nimic pe site-ul USR despre decesul lui Mircea Ivănescu? De ce nici un reprezentant al USR nu s-a deplasat la Sibiu, la înmormântarea poetului? Sunt chiar toţi în concediu?

  3. Dle. Dan Danila, Uniunea Scriitorilor era ocupata, toata, sa scrie raportul si comentariile de mai sus, n-a avut timp sa se ocupe si de memoria lui Mircea Ivanescu. Intre timp, insa, Asociatia Culturala Artgothica Sibiu a anuntat instituirea Premiilor pentru poezie „Mircea Ivanescu”, premii care se vor acorda incepind din 2012. Dle. Prelipceanu, daca o sa citit si niste manuale de jurnalism, nu numai Romania literara, o sa aflati ca cele trei surse jurnalistice sint: 1. Declaratiile celor direct implicati in evenimentele relatate; 2. Documentele care fac referire la subiectul pe care il trateaza jurnalistul; 3. Observatia directa. Asta cu „verificarea din trei surse” se refera la altceva si, asa cum o reluati d-voastra si multa alta lume, e una dintre marile prostii care s-au miti(ci)zat in presa militanta autohtona si contemporana. N-as vrea sa va fac teoria presei, dar: 1. Daca cineva imi declara despre altcineva ca e prost, si pot cita declaratia, nu am motive sa am si alte probe pentru a face publica declaratia ca cineva e prost; 2. Daca exista documente pe care le pot cita si potrivit carora cineva e prost, nu am nevoie de alte surse pentru a face publica informatia; 3. Daca observ personal ca cineva e prost, pot face publica informatia, fara sa fie nevoie si de alte surse. A bon entendeur, salut!

  4. „Comitetul Director, cu participarea preşedinţilor de Filiale, din 19 iulie a fost informat de activitatea USR şi a Filialelor din primul semestru al anului 2011.”- pare un început de text scris de un scriitor?

  5. NU POT sa cred ca TEXTUL?! RAPORTULUI a fost redactat si corectat de vre-un filolog vechi absolvent la CLUJ cca anii 60′ saec. Icksosch-Icksosch…
    Sau Filolog in genere si cu amanuntu’….
    Bineinteles ca raspunsul referitor la DOMNUL Mircea Ivanescu pluteste in eternitate. Pentru ca DOMNUL Mircea Ivanescu era ALTA LUME…era tocmai DOMN…

    (in ce priveste CELELALTE personaje:)
    Regrete Eterne pe batistuta de adio…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508