În cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2011, desfăşurat în perioada 25-29 mai 2011, la Bucureşti, Bogdan O. Popescu a debutat în proză, cu volumul “Viaţă de aruncat”, Editura Polirom, colecţia “Ego. Proză”. Cea mai vândută carte de literatură română a Editurii Polirom în cadrul Bookfest 2011, a fost volumul de povestiri “Viaţă de aruncat”, potrivit reprezentanţilor editurii.
„A fost o mare surpriză pentru mine să aflu că volumul meu de proză scurtă a fost una dintre cele mai bine vândute cărţi de literatură română din târg. Pe de altă parte, este o mare şansă să se întâmple să nu îmi dezamăgesc mentorul meu în literatură, Mircea Cărtărescu, de la care am învăţat enorm, mai ales să fiu liber şi generos dar, evident, şi să scriu. Momentul este, pentru mine, onorant şi complet emoţionant”, a declarat Bogdan O. Popescu pentru AgenţiadeCarte.ro.
“Cu Viaţă de aruncat, Bogdan O. Popescu urcă pe o spiră superioară a evoluţiei sale. El apare aici mult maturizat. În prozele sale se vede ceea ce nu avea loc să se manifeste în poezie: gravitatea autorului, seriozitatea sa în faţa vieţii, simţul tragicului şi al absurdului. Proza titulară e o sfâşietoare dare se seamă despre o dragoste care se sfârşeşte, sufocată de lucruri neînsufleţite.”, a scris Mircea Cărtărescu pe coperta a patra a volumului.
Bogdan O. Popescu s-a născut la 8 martie 1971, în Bucureşti. A absolvit în anul 1996 Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală. Din 1997 lucrează ca medic în Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. A debutat în presa literară în 1987, în Suplimentul Literar-Artistic al Scânteii Tineretului (SLAST) şi a publicat după aceea în numeroase reviste literare. Cărţi publicate: „La revedere, prinţesă”, Editura Vinea, 1995, carte distinsă cu Marele premiu „Ion Vinea” pentru debut literar, „Marfă” (antologie colectivă, împreună cu Dan Mircea Cipariu, Florin Dumitrescu, Sorin Gherguţ şi Dan Pleşa), Editura Salut, 1996, „Poemul de gardă”, Editura Celsius, 1999, „Pisica neagră, pisica moartă” (împreună cu Traian T. Coşovei), Editura Crater, 2001, „Leul de după extravaganţe”, Editura Cartea Românească, 2002, „Maşinăria de uitare”, Editura Naţional, 2004, „Poeme în loc de tutun”, Editura Brumar, 2007, “Aerobiciclete”, Editura Brumar, 2010, “Viață de aruncat” (povestiri), Editura Polirom, 2011. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 2002.
Interviuri acordate în exclusivitate de Bogdan O. Popescu pentru AgenţiadeCarte.ro, puteţi citi la paginile web: https://www.agentiadecarte.ro/2011/05/%E2%80%9Cscrisul-este-indiferent-de-genul-literar-o-cale-a-devenirii-un-drum-catre-sine%E2%80%9D/
şi