spot_img

“Romanul “Rădăcina de bucsau”, în datele lui esenţiale, tot o sălbăticiune a rămas”

Ovidiu Nimigean şi-a lansat, de curând, romanul Rădăcina de bucsau”, Editura Polirom, un roman care a entuziasmat atât cititorii, cât şi critica literară. “Oricât s-ar dovedi de relative în literatură topurile şi statisticile, trebuie spus că ultima carte a lui O. Nimigean reprezintă  o surpriză de proporţii ce anunţă reinventarea din rădăcini a unui scriitor, cât şi un moment de graţie al romanului românesc postdecembrist”, a scris criticul literar Alex. Goldiş. Andra Rotaru a dialogat cu O. Nimigean, în exclusivitate pentru AgenţiadeCarte.ro despre Rădăcina de bucsau.

În prima parte a volumului Rădăcina de bucsau”, accentul cade pe relaţia personajului Liviu cu Zelda; o relaţie zbuciumată, plină de tarele diferenţelor lumilor din care par desprinşi cei doi. Zelda este mai adaptată decât Liviu la realitate şi cotidian, iar el pare apăsat de neputinţa conectării la o lume care mai mult îl alienează. Care este sursa de echilibru în această poveste de iubire?

Avea Noica (da, Noica, la care se mergea în pelerinaj prin anii optzeci şi se strâmbă din nas astăzi…) o vorbă: “Eşti ceea ce rămâne din tine, după ce istoria te-a călcat în picioare.“ Mutatis mutandis, fără traumatism penitenciar, dar cu amestecul securităţii şi suferind un traumatism cotidian atât ante-, cât şi postdecembrist, Liviu şi Zelda sunt parte a unei istorii nenorocite,  în care a te adapta înseamnă a te ticăloşi, iar a refuza înseamnă cam ceea ce se vede în roman: uşi închise, marginalizare, declasare. Inadaptarea lui Liviu are o motivaţie etică, dublată, desigur, de un joc mai fin şi mai imprevizibil al reacţiilor “abisal-personale”, ca să zic aşa. Liviu intră în “capitalismul de cumetrie” postrevoluţionar obosit, uzat de anii cei mai mizerabili ai Ceaushimei, şi, într-o perioadă a tuturor tentaţiilor, descoperă că a devenit un fel de rebel fără cauză. Asta ar fi partea sa oarecum eroică. În contrabalans cu un preaomenesc ce-l face vulnerabil. Ca să revin la întrebare, “sursa de echilibru” a poveştii de iubire dintre Liviu şi Zelda va fi fost tocmai iubirea, ce altceva?

Capitolele următoare aduc în prim plan relaţia lui Liviu cu mama sa, o relaţie care devine acaparatoare prin diversitatea simptomelor bolii mamei şi amplitudinii pe care aceasta o ia. Ce se schimbă în comportamentul lui Liviu? Boala este şi un moment care îi dă răgazul necesar pentru a vedea o Zeldă nouă, creată mai mult de imaginaţia lui.

Îmi cereţi să devin un purtător de cuvânt al personajului, învestindu-mă cu o omniscienţă pe care nu o am. În numele meu, aş putea vorbi doar despre intenţia auctorială, nu despre ce a rezultat. Intenţia fusese să pun şi să păstrez personajul în faţa unei realităţi nemediate, transformând, pe cât posibil, distanţa narativă în instantaneu performativ. Asta acordă personajului o independenţă absolută, nu-l mai poţi manipula conform unui scenariu. Situaţia creează reacţia, obligaţia ta de “scrib” este să o urmăreşti şi să nu-i alterezi autenticitatea, să simţi când personajul nu mai satisface o tensiune existenţială şi tinde să se “literaturizeze”. Aşa că relaţia mea cea mai bună cu personajul (cu personajele) ţine mai întâi de o percepţie viscerală, abia apoi de regulile unei poetici asumate. Ca să reiau distincţia Irinei Mavrodin, poietica impune poetica. Ce se schimbă în comportamentul lui Liviu? Imposibil de răspuns fără indicarea unei situaţii anume. În opinia mea, reţeaua fină de tropisme constituie însăşi urzeala cărţii, mai puţin vizibilă, dar răspunzătoare de tensiunea epică, atâta câtă este.  Oricum, confruntat cu boala mamei şi criza conjugală, Liviu intră într-un regim al urgenţei existenţiale, dar deloc in abstracto, ca simplu (vorba vine) proces de conştiinţă, ci concret, fără putinţă de-a mai amâna luarea unei decizii. Întrebaţi dacă “boala îi dă răgazul…”. Nu, nu-i dă răgazul, îi fură răgazul, aproape că nu-i lasă loc de întors.

Ambele relaţionări ale lui Liviu cu aceste femei par ale unui personaj careşi trăieşte un purgatoriu personal, în două variante. Există un predestinat al firii sale, care amplifică şi atrage acest soi de deznodământ, aproape „morbid” în ambele situaţii?

O fi cum spuneţi, însă eu, unul, nu văd nici deznodământul, nici morbiditatea. Finalul e deschis, deschis chiar, ca să fiu niţel preţios, în sensul heideggerian de Lichtung.

La un moment dat, scriitoarea Nora Iuga devine personaj, apărând într-unul dintre visele lui Liviu alături de Zelda. De asemenea, şi alţi scriitori reali apar sub alte forme, pe parcursul romanului.

Este explicabil ca Liviu, care are tangenţe cu lumea culturală autohtonă, să viseze scriitori. Nu mă miră că prin imaginarul său oniric se perindă Eminescu, Borges, Nora Iuga, pe care o amintiţi, Dan Sociu sau mai ştiu eu cine. Ceea ce, în schimb, m-a uluit, a fost să descopăr că bătrâna, mama lui Liviu, l-a visat pe… Mircea Cărtărescu.

Calvarul spitalicesc al mamei are şi un fel de termen limită: Paştele. În ce fel, această sărbătoare devine un eveniment al mântuirii celor doi, mamă şi fiu?

Nu, termenul limită al calvarului spitalicesc nu este Paştele. Calvarul se stinge încet după externare, în lunile (anii?) care urmează. De fapt, nu se stinge. Lucrurile se “aşază” cât de cât suportabil, scăpate de presiunea exitusului iminent. Sărbătorirea împreună a Paştelui, în spital, de către mamă şi fiu, reprezintă un climax emoţional, însă nu în sensul atât de tare al mântuirii, pe care îl afirmaţi, ci, cum să spun, ambivalent, jucând între solemnitate şi umor, elan spiritual şi autoderiziune, comuniune şi singurătate ireductibilă a fiecăruia, tandreţe şi inerţie, bucurie copilărească şi gol lăuntric.

Pentru locuitorii satului mamei sosirea cu ambulanţa devine un subiect de interes maxim. Liviu îi simte pe toţi iscoditori, iar boala şi apropierea ultimelor momente, un subiect tabu. Care este relaţia, la ţară, dintre cele vii şi cele gata să treacă dincolo? Există un instinct natural de superioritate şi fericire că nu sunt ei în locul celuilalt, năpăstuitului?

Hareta îşi trădează de câteva ori triumful de supravieţuitoare. Dar întrebarea are o bătaie etnologică, eu nu sunt în măsură să răspund. Să ne uităm, mai bine, prin “ Înmormântarea la români”, lucrarea lui Simeon Florea Marian. Asta aşa, pentru parfumul satului încă arhaic. Poate ceva-ceva se va fi păstrat şi în satul migrator (Spania, Italia, Grecia, Cipru s.a.m.d.) de azi.

Mama lui Liviu pare să fie legată de obiectele cunoscute, cele din casa sa, pe care le învesteşte cu o putere stranie, de a o trece şi pe ea în eternitate: „cămara cu bucate bune”, „pătuţul”. Odată cu imposibilitatea de a mai ajunge la ele, piere şi speranţa în forţa lor? “ar fi insuportabil să nu mai intre în cămară, viaţa şi-ar pierde unul dintre sensurile majore, dacă nu chiar temeiul”.

Cât se poate de normal ca oamenii să fie ataşaţi de spaţiul în care au trăit o viaţă. N-aş vorbi totuşi de o “putere stranie”, ne-ar duce spre conotaţii magice, când personajul are, dimpotrivă, o natură puţin înclinată spre reverie şi supranatural. Bătrâna este o fiinţă telurică, ea negociază realitatea, nu fantasmele. Citatul pe care îl daţi e desprins dintr-un context mai destins: Liviu o ceartă pe maică-sa că a intrat în cămară, deşi doctorul îi recomandase să evite frigul, prilej pentru bătrână să-şi disimuleze ludic îngrijorarea, construind un simpatic silogism: dacă medicul i-a recomandat să evite frigul şi în cămară e frig, înseamnă că ea nu mai are voie să intre niciodată în cămară. Remarca lui Liviu este tandru-ironică, nu patetică, aşa cum s-ar putea înţelege.

Limbajul lui Liviu cu cele două femei este cald, chiar şi în momentele tensionate ale relaţionării cu ele. Este, totodată, un roman a cărui atmosferă se creează prin intermediul acestui limbaj al personajelor. Aţi construit personajele în jurul poveştii, sau ele au apărut de la sine, ca o continuare a unei voci care nu putea fi decât a lor?

Cred că am oferit un răspuns încă de la a doua întrebare. Personajele, vocile, povestea sunt simultan prezente în “energia potenţială” a poieticii cărţii, ele activându-se şi articulându-se în funcţie de stimulii imediaţi ai scrisului. Mă exprim complicat, dar şi întrebarea e complicată… Desigur, poetica subliminală redactării a ieşit la rampă într-o etapă ulterioară, să o numim “artizanală” sau “cosmetică”, atunci animalul monstruos care era (sau înca nu era…) romanul a fost îmblânzit literar, dresat, ţesălat. Ca să nu sperie lumea din prima. Dacă e bun, o s-o sperie însă dintr-a doua, pentru că el, în datele lui esenţiale, tot o sălbăticiune a rămas.

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2023

De 14 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2023, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2023, dar și propriile preferințe ale editorilor, colaboratorilor și cititorilor noștri. Astfel, propunem 76 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2023: 25 de cărți de poezie, 31 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2024, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile sunt în valoare de 5000 lei. 

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508