AgenţiadeCarte.ro prezintă comunicatul Preşedintelui Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu, prin care e anunţată hotărârea luată de BIROUL EXECUTIV NAŢIONAL al CSDR în data de 2 septembrie 2010. Conform acesteia, în perioada 15 – 30 septembrie 2010, se va organiza pichetarea permanentă a Guvernului României, la care vor participa toţi membrii Biroului Executiv Naţional ai confederaţiei. Hotărârea a fost luată în urma analizei rezultatelor negocierilor cu Guvernul, care nu a soluţionat revendicările confederaţiei. Pichetarea va înceta în momentul primirii membrilor pichetului de către domnul Prim Ministru, Emil Boc. Iniţiatorul Scrisorii de Protest “Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?” şi al grevei fiscale, scriitorul Dan Mircea CIPARIU, preşedintele secţiei Poezie – Uniunea Scriitorilor din România – filiala Bucureşti şi publisherul AgenţieideCarte.ro, va participa la acest eveniment de protest până la abrogarea OUG 58/2010 , ordonanţă ce prevede suprataxarea drepturilor de autor.
Redăm mai jos textul integral transmis de către Biroul Executiv Naţional al CSDR:
În urma analizei rezultatelor negocierilor cu Guvernul, membrii Biroului Executiv Naţional au constatat că revendicările confederaţiei nu au fost soluţionate de către guvernanţi şi, pe cale de consecinţă, laîntâlnirea membrilor BEN cu domnul Prim Ministru se va solicita:
1) elaborarea unei noi Legi a salarizării unice în sistemul bugetar astfel încât domeniile strategice pentru România – sănătatea, învăţământul, cercetarea ştiinţifică, cultura – să fie confirmate şi prin coeficienţii din grila de salarizare;
2) stabilirea salariului minim pe economie garantat în plata de 50% din salariul mediu pe economie;
3) structurarea bugetului de stat astfel încât acesta să cuprindă Fondul de salarii la Capitolul Investiţii, întrucât motivarea resursei umane reprezintă o investiţie pe termen lung.
CSDR a constatat că Proiectul cadru al Legii salarizării unice a personalului bugetar încalcă grosolan negocierile care au avut loc între partenerii sociali din cadrul comisiei bipartite, introducând coeficienţi jignitori privind salarizarea personalului din sănătate, învăţământ, cercetare ştiinţifică şi cultură, ceea ce va avea drept consecinţă un masiv exod de inteligenţă şi forţă de muncă calificată în afara ţării.
De asemenea, inconsecvenţa şi mimarea dialogului social de către reprezentanţii Executivului au fost confirmate şi în cazul modificărilor aduse Codului fiscal, motiv pentru care CSDR solicită anularea în tot a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 58/2010 şi a HG nr.791/2010 privind normele metodologice de aplicare a Legii 571/2004 privind Codul fiscal. Deşi reprezentanţii CSDR au atras atenţia, în nenumărate rânduri, asupra haosului fiscal ce va fi creat de adoptarea în această formă a actelor normative, reprezentanţii guvernului au refuzat să ţină cont de votul negativ acordat de confederaţie, preferând să calce în picioare normele dialogului social.
În ceea ce priveşte încercarea actualei Puteri de a limita libertatea de exprimare şi dreptul publicului de a fi informat, CSDR solicită CSAT-ului să retragă din Strategia Naţională de Apărare a Ţării prevederile referitoare la mass-media, articolul 6.2 Vulnerabilităţi, paragraful 10 şi a sesizat împreună cu Federaţia Română a Jurnaliştilor Mediasind, Comisia de Petiţii a Parlamentului European solicitând declanşarea procedurii de infringement, din cauza încălcării de către statul român a mai multor norme europene.