AgenţiadeCarte.ro a fost supusă unui atac masiv din partea unor comentatori anonimi (cu adrese de email virtuale). Aceştia îi înjurau pe intelectualii ce au anunţat greva fiscală până la abrogarea OUG 58/2010, ordonanţa de urgenţă a Guvernului vinovată pentru declanşarea suprataxării drepturilor de autor şi a terorismului birocratic asupra artiştilor români. „Când o să semnaţi cu numele dumneavoastră reale şi cu profesiiile dumneavoastră şi veţi formula critici într-un limbaj civilizat, aşa cum au făcut semnatarii grevei fiscale, vă voi aproba comentariile”, le-am scris celor cărora le-am refuzat comentariile extremiste, conţinând înjurături şi gândiri birjăreşti. Esenţa grevei fiscale promovată de AgenţiadeCarte.ro nu este aceea de a scăpa de terorismul birocratic al celor trei ghişee ale Guvernării Boc, ci de a refuza suprataxarea drepturilor de autor!
O perversă manipulare se petrece în ultima vreme. Guvernul Boc IV a anunţat suprataxarea drepturilor de autor apoi, prin normele de aplicare ale OUG 58/2010, terorismul birocratic. Ideea era ca deţinătorii drepturilor de autor să se împiedice în detaliile privind aplicarea suprataxării, să ia foc la auzul de a merge în fiecare lună să depună fişe fiscale la fisc, sănătate şi pensii/şomaj, şi să se resemneze cu ghişeul unic, online, pentru a plăti, până la urmă, CAS şi CASS pe drepturile de autor. Cei care am semnat pentru grevă fiscală, peste 300 de intelectuali, spunem un “Nu” ferm suprataxării şi, prin efect, terorismului birocratic!
Să fie clar: până la OUG 58/2010, toţi deţinătorii de drepturi de autor erau impozitaţi cu 16% (celebra cota unică cu care a venit la putere Regimul Băsescu!). Impunerea CAS şi CASS pentru drepturile de autor echivalează cu o suprataxare. Celor care sunt angajaţi cu carte de muncă li se reţin din salariu CAS şi CASS. Artiştii pensionari au plătit toată viaţa lor CAS şi CASS şi este absurd să îi suprataxăm pentru nişte drepturi de autor care ar putea să le facă ceva mai decent traiul. Liber profesioniştii nu pot ajunge în şomaj pentru că n-are cine să-i dea afară. În toate cele trei cazuri, angajaţi cu carte de muncă, pensionari şi liberprofesionişti, suprataxarea drepturilor de autor este evidentă!
Guvernul Boc IV vrea să scape de uscăturile din pădurea drepturilor de autor vrând să dea foc, otova şi discreţionar, pădurii! Fără nuanţe, fără un elementar dialog social, fără un calcul social şi economic asupra acestei măsuri. Ar fi fost foarte simplu să existe o circulară în care cei care nu produc în mod evident drepturi de autor, mult invocaţii de către autorităţi soferi şi personal auxiliar, să nu poată semna lunar un contract de drepturi de autor.
În ceea ce mă priveşte, ca iniţiator al Scrisorii de Protest “Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?”, voi merge până la capătul grevei fiscale: nu voi depune la cele trei ghişee Boc IV niciun document fiscal până când nu vom scăpa de suprataxare!